5 z 6Przygotowywanie niezdrowych potraw
Żeby wspomóc dążenie do utraty wagi, przyjaciele i członkowie rodziny mogą starać się serwować zdrowe potrawy. Jednak brak wiedzy na temat składników dopuszczalnych na diecie może spowodować, że trud włożony w ich przygotowanie pójdzie na marne.
Być może są przekonani, że wystarczy podczas wypieków zastąpić biały cukier słodzikiem. Okazuje się jednak, że ten produkt nie jest sprzymierzeńcem osób na diecie. Mimo niskiej wartości energetycznej nie powoduje obniżenia masy i poprawy składu ciała. Wręcz przeciwnie — spożywanie bezkalorycznych produktów może przyczynić się do przyrostu tkanki tłuszczowej.
Jak wytrwać na diecie? Warto uświadomić bliskich, że lepiej przygotować ciasto z dodatkiem kaszy jaglanej lub warzyw (na przykład dyni, marchwi czy buraków), które są zdrowe i zawierają naturalny cukier, nie wpływają zatem na stan wagi. Ponadto dostarczają witamin, składników mineralnych i są niskokaloryczne. Na dodatek miąższ warzyw sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo pozostaje świeże. Powinniśmy poświęcić chwilę na poinformowanie ich o gamie produktów spożywczych, których nie możemy spożywać, i wyjaśnienie planu utraty wagi.
Zobacz też: Zakazany w USA, dozwolony w Europie. Dodatek do popularnych dań