Trwa ładowanie...

Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy? Prosty sposób

Avatar placeholder
Dominika Najda 06.10.2023 11:53
Jak rozróżnić miód naturalny od sztucznego? Prosty test rozstrzygnie wątpliwości
Jak rozróżnić miód naturalny od sztucznego? Prosty test rozstrzygnie wątpliwości (Getty Images)

Miód znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Znajdziemy w nim mnóstwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy, a chętnie też korzystamy z jego antybakteryjnych właściwości. Jak jednak rozpoznać ten prawdziwy?

spis treści

1. Naturalny miód

Praktycznie w każdym sklepie spożywczym można kupić miód, a ceny za słoik wahają się od kilku do kilkudziesięciu złotych. Skąd wynikają takie różnice? Pod nazwą nie zawsze skrywa się produkt, o który nam chodzi.

Naturalny miód to syropowaty płyn wytwarzany przez pszczoły miodne z nektaru roślinnego. Co ciekawe, mogą go produkować także osy, jednak nie nadaje się on do spożycia - nektar pochodzi z trujących roślin.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W zależności od wykorzystanego surowca miód może przybierać różne barwy - od jasnożółtej aż po brunatną i dzieli się na trzy rodzaje: spadziowy, nektarowy i mieszany. Od kategorii zależy również smak.

Prawdziwy miód jest skarbnicą substancji odżywczych i witamin. Ma korzystny wpływ na nasz organizm i sprawdzi się przy wielu dolegliwościach. Niestety w sklepach można także natrafić na sztuczny miód.

2. Jak rozpoznać sztuczny miód?

Miód może też być wytwarzany w fabryce i z tym naturalnym niewiele ma wspólnego. Nie wpływa korzystnie na zdrowie i zawiera mnóstwo substancji, których lepiej unikać jak syrop kukurydziany czy glukozowy.

Na szczęście różnice widoczne są gołym okiem. Sztucznie wytwarzany produkt zawsze ma idealnie gładką konsystencję, jest lejący się i właściwie nigdy nie dochodzi do krystalizacji. Brak w nim też charakterystycznych dla prawdziwego miodu grudek.

Naturalny miód z czasem ulega krystalizacji, a na powierzchni można zauważyć biały nalot. Po dodaniu do wody opada na dno, a jego sztuczny odpowiednik rozpuszcza się niemal natychmiast.

W przypadku wątpliwości można przeprowadzić test zapałki. Wystarczy chwila, by ostatecznie rozstrzygnąć pochodzenie miodu. Wystarczy zanurzyć główkę zapałki w masie, a następnie spróbować ją zapalić.

Jeśli zapałka się nie zapali, oznacza to, że miód jest sztuczny. Z kolei otrzymanie płomienia po tym zabiegu świadczy o naturalnym pochodzeniu produktu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze