Jak w prosty sposób pozbyć się pestycydów z powierzchni warzyw i owoców?
1 z 5Dlaczego woda nie wystarczy?
Pestycydy stosuje się w uprawie większości kupowanych przez nas warzyw i owoców. Używane są w celu ochrony roślin przed szkodnikami i różnego typu chorobami, a jednocześnie pozwalają zwiększyć plony. Choć dzięki nim pozbawione skaz płody pięknie prezentują się na sklepowych półkach, niestety nie są dla nas zbyt zdrowe.
Toksyny mogą bowiem kumulować się w organizmie, zaburzając pracę układu nerwowego i hormonalnego. Zwiększają też ryzyko rozwoju groźnych schorzeń, w tym cukrzycy oraz chorób nowotworowych.
Co prawda, większość z nas myje warzywa i owoce przed zjedzeniem, jednak to nie zawsze wystarcza. Formuła tego typu środków została bowiem opracowana w taki sposób, by substancja ochronna była odporna na działanie wody i nie została zmyta z rośliny przez deszcz. Jak zatem skutecznie pozbyć się szkodliwych toksyn z powierzchni warzyw i owoców?