Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Jak zapobiegać nowotworom?

Avatar placeholder
23.06.2015 14:35
Jak zapobiegać nowotworom?
Jak zapobiegać nowotworom?

Światowy Fundusz Badań nad Nowotworami opublikował niedawno nowy raport na temat związku między sposobem odżywiania, aktywnością fizyczną a profilaktyką nowotworową. Wnioski z badań można streścić w kilku prostych zaleceniach. Należy wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, które pomagają zapobiegać nowotworom. Naukowcy przez pięć lat analizowali prawie 500 000 badań z całego świata. Wyniki tych prac pozwoliły określić, jakie nawyki żywieniowe mają działanie przeciwnowotworowe. Zalecenia są łatwe do zapamiętania i do wprowadzenia w życie. Oto, co zakłada dieta antyrakowa.

spis treści

1. Żywienie a choroby nowotworowe

Odpowiednie żywienie może nie tylko uchronić przed chorobą nowotworową, ale również odgrywa ogromną rolę we wspomaganiu leczenia. Choroby nowotworowe nadal stanowią największe po schorzeniach układu krążenia zagrożenie dla życia Polaków. Większość ludzi w naszym kraju sądzi, iż największy wpływ na rozwinięcie raka mają palenie tytoniu oraz uwarunkowania genetyczne. Jednak badania wyraźnie wskazują na fakt, że jedynie 20% chorób nowotworowych spowodowanych jest skłonnościami dziedzicznymi oraz wewnątrzustrojowymi, a 30% wynika z palenia papierosów. Tymczasem, równie wysokie ryzyko zachorowania co palenie tytoniu, niosą czynniki żywieniowe. Jeżeli chodzi o liczbę Polaków zapadających na schorzenia nowotworowe każdego roku, obecnie wynosi ona ok. 110 tysięcy, z których ok. 75 tysięcy umiera.

2. Zalecenia diety antyrakowej

  1. Codziennie jedz co najmniej pięć porcji (około 400 g) owoców i warzyw, a do każdego posiłku włączaj pełnoziarniste produkty zbożowe lub orzechy. Wymienione pokarmy mają właściwości przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów układu trawiennego, m.in. nowotworu jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka oraz jelit.
  2. Jedz mniej niż 500 g czerwonego mięsa tygodniowo. Spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa i wysoko przetworzonego mięsa (głównie wędlin) znacząco zwiększa ryzyko raka jelita grubego oraz prawdopodobnie ma również wpływ na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory przełyku, płuc, żołądka czy prostaty. Pod pojęciem czerwonego mięsa rozumiemy w tym przypadku wieprzowinę, wołowinę, baraninę oraz mięso kóz. Natomiast wysoko przetworzone mięso to wszelkiego rodzaju wędliny: wędzone, suszone, solone itd.
  3. Pij niewielkie ilości alkoholu. Nawyki żywieniowe chroniące przed rakiem obejmują również spożycie alkoholu. Alkohol ma działanie rakotwórcze, zwiększa ryzyko raka jamy ustnej, przełyku, jelita grubego i piersi. Dlatego nie powinno się przekraczać dozwolonej dawki alkoholu: maksymalnie jeden kieliszek dziennie dla kobiet i dwa kieliszki dla mężczyzn. Co więcej, powinien to być alkohol niskoprocentowy. Wyjatkiem jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty oraz substancje wykazujące właściwości przeciwnowotworowe.
  4. Jedz mało soli. Eksperci zalecają unikanie pokarmów z dużą ilością soli (wędliny, słone przekąski) i konserwowanych solą np. ryb, a także dań gotowych, które również zawierają duże ilości soli. Ograniczenie spożycia soli zmniejsza ryzyko raka żołądka.
  5. Dostarczaj organizmowi wszelkich potrzebnych witamin i minerałów w pożywieniu, a nie w suplementach diety. Badania naukowe wykazały, że suplementy diety zawierające duże dawki witamin i minerałów mogą zwiększać ryzyko chorób nowotworowych. A przecież wystarczy zrównoważona i zdrowa dieta, dzięki której bez problemu dostarczymy wszelkich potrzebnych witamin, minerałów i antyoksydantów.
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Idealna dieta antynowotworowa opiera się na produktach bogatych w białko i dostarczających masę energii. Najlepiej zwrócić uwagę na pokarm zwierający białko pełnowartościowe, np. twaróg, jaja, chude ryby i mięso – cielęcina, kurczak, wołowina i królik. Należy pamiętać, aby w trakcie przygotowywania dań wykorzystywać jedynie świeże składniki najwyższej jakości. Warto opierać się na zasadach podstawowych dla diety lekkostrawnej, gotować pożywienie na parze lub piec – na ruszcie lub w folii aluminiowej.

Następny artykuł: Przykładowy jadłospis
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze