Jak zdrowo przytyć?
Dieta wysokokaloryczna nie musi być niezdrowa, pod warunkiem, ze zostanie odpowiednio zaplanowana. Taka dieta dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych i powoduje wzrost tkanki mięśniowej. Zalecana jest dla osób z niedowagą, które chciałyby odzyskać zdrową masę ciała. Dieta wysokokaloryczna dostarcza organizmowi ponad 2500 do 3000 kcal i zawiera nadwyżkę kalorii w stosunku do zapotrzebowania.
1. Na czym polega dieta na przytycie?
Dieta wysokokaloryczna pozwala przytyć od pół do kilograma w ciągu tygodnia, gdyż szybsze przybieranie na wadze może odbić się negatywnie na zdrowiu. By organizm dostał potrzebne kalorie, należy zjadać takie dodatki jak żółtko, śmietanka czy mleko w proszku. Posiłki należy jeść regularnie, dostarczając swojemu organizmowi białko i energię. Najlepszym sposobem jest jedzenie pięciu posiłków dziennie i ostatniego, szóstego przed snem. Ważne, by jadłospis w diecie wysokokalorycznej zawierał wszystkie grupy produktów. Natomiast z cukrem i słodyczami należy uważać i wprowadzać je do diety z rozwagą. Węglowodany proste to glukoza i fruktoza, które znajdują się w owocach i sokach owocowych. Kalorie dostarczamy organizmowi przez węglowodany złożone. Duża ich ilość jest w kaszach, ryżu, ziemniakach, jasnym i pełnoziarnistym pieczywie. Białko powinno być pochodzenia zwierzęcego. Jadamy ryby, mięso wołowe i drobiowe. Przy nabiale i produktach mlecznych możemy sobie pozwolić na większą zawartość tłuszczu. Przy przygotowywaniu posiłków mamy pełną dowolność w technikach gotowania, pieczenia i smażenia.
2. Co jeść, żeby przytyć?
Dzień pierwszy zaczynamy od omletu z 2 łyżek mleka i 2 jajek z szynką i 3 łyżkami groszku. Do omletu zjadamy dwie kromki razowego pieczywa z margaryną. Na drugie śniadanie pijemy szklankę mleka i jemy bułkę drożdżową z serem. Na obiad gotujemy zupę pieczarkową z lanym ciastem zabielaną śmietanką. Drugie danie to mintaj z połową woreczka ryżu i surówką z marchwi, kiszonej kapusty i jabłka. Na podwieczorek mamy budyń o ulubionym smaku z 4 herbatnikami w czekoladzie i szklanką soku owocowego. Na kolację jemy 3 placki ziemniaczane zapiekane z mozzarellą i pomidorem. Przed snem można zjeść jeszcze pół grahamki z masłem orzechowym.
Śniadanie w drugim dniu to miseczka płatków z mlekiem, bułka z masłem, papryką i twarogiem. Na drugie śniadanie zjadamy dwa tosty z serem żółtym, pomidorem i szynką oraz pijemy szklankę soku pomidorowego. Na obiad pierwsze danie to zupa pomidorowa z ryżem zabielana śmietanką, natomiast drugie to pieczone udko z kurczaka z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Na podwieczorek możemy zjeść serek homogenizowany z waniliowymi wafelkami. Kolacja to jogurt z owocami i orzechami. Na koniec dnia jemy jeszcze pół grahamki z miodem.
Dzień trzeci zaczynamy od dwóch parówek z dwiema bułkami z masłem, twarogiem i pomidorem. Do tego wypijamy szklankę soku bananowego. Na drugie śniadanie mamy około 15 truskawek ze śmietaną i cukrem. Na obiad przygotowujemy zupę jarzynową z makaronem oraz kopytka w sosie pomidorowym. Podwieczorek to jogurt z bananem i kiwi oraz kromka pieczywa z masłem. Na kolację mamy trzy naleśniki z serem białym i sok owocowy. Przed snem wypijamy szklankę kakao.
W dniu czwartym na śniadanie robimy sałatkę z wędliny, żółtego sera, jajek, ogórka kiszonego i majonezu. Do tego zjadamy pieczywo (dwie kromki) z masłem i pomidorem. Na drugie śniadanie pijemy szklankę mleka i zjadamy dwie kromki chleba z serem i papryką. Obiad to rosół z makaronem i łosoś smażony z pieczarkami, z frytkami i sałatą. Na podwieczorek mamy dwie bułki pełnoziarniste z wędliną i majonezem. Kolacja to kluski kładzione z białego sera. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy kostkę sera wymieszać z 3 łyżkami mąki, żółtkiem, łyżką mleka, ubitym białkiem i solą. Łyżką wkładamy je do gorącej wody, a gdy wypłyną na górę, wyjmujemy i zjadamy z cukrem pudrem. Przed snem należy przekąsić jeszcze pół bułki z masłem i ulubionym dżemem.
Piąty dzień to twaróg na słodko z mlekiem i owocami oraz kajzerka. Na drugie śniadanie zjadamy kefir z jagodami i 3 alpejskie pierniczki. Na obiad jemy talerz zupy serowej i spaghetti z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Podwieczorek to 3 kromki chleba z szynką, serem żółtym i sałatą. Na kolację jemy 2 krokiety z mięsem i barszcz czerwony oraz wypijamy sok bananowy przed snem.
Dzień szósty to kaszka owocowa z mlekiem i 3 kromkami pieczywa z dżemem
truskawkowym. Na drugie śniadanie mamy serek wiejski z dwiema kromkami chleba z szynką i rzodkiewką. Zupę ogórkową z ryżem gotujemy na pierwsze danie, a na drugie kurczaka z pieczarkami w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i gotowaną fasolką. Na podwieczorek mamy gofra z dżemem i bitą śmietaną, a na kolację smażone 4 ziemniaki. Dzień kończymy porcją biszkopta z truskawkami i galaretką.
Siódmy dzień rozpoczynamy od dwóch kajzerek z szynką, jajkami i majonezem. Później zjadamy ciastko francuskie z serem i mleko. Na obiad gotujemy zupę warzywną z brukselką i makaron z fetą i papryką. Podwieczorek to grahamka z tuńczykiem i majonezem, a kolacja to risotto z mięsem i warzywami. Dzień kończymy szklanką gorącej czekolady. Taka dieta wysokokaloryczna powinna po jakimś czasie doprowadzić do osiągnięcia pożądanej masy ciała.