Jaka papryka jest najzdrowsza?
Zielone, żółte i czerwone – większość z nas sądzi, że papryki różnią się wyłącznie kolorem.
To nieprawda – za barwą miąższu kryją się różne właściwości dla zdrowia. Jaka papryka jest najzdrowsza?
Bez względu na to, jaki rodzaj wybierzemy, możemy być pewni, że dostarczymy organizmowi porcji witamin, antyoksydantów i składników mineralnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Nawet w Europie możesz umrzeć od ukąszenia komara
Właściwości papryki
Ojczyzną warzywa jest Ameryka Południowa, ale obecnie paprykę uprawia się na całym świecie. Zajmuje ona szczególne miejsce w kuchni węgierskiej, ale często wykorzystują ją również Hiszpanie i Meksykanie.
Warto jeść paprykę nie tylko ze względu na lekko słodki smak, ale również dla cennych składników odżywczych.
To nieocenione źródło witaminy C – zawiera jej nawet pięć razy więcej niż cytryna. Świeża papryka dostarcza również witamin A, E i z grupy B oraz minerałów: potasu, żelaza, wapnia i magnezu.
Ma mało kalorii, a przy tym sporo błonnika, dzięki czemu stanowi idealne warzywo dla osób na diecie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Sprawdź, o jakich problemach ze zdrowiem świadczą krosty na twarzy
Papryka czerwona
Podczas zakupów najczęściej wybieramy czerwoną paprykę – decyduje ładny wygląd, ale również przyjemny, słodki smak. Czym wyróżnia się na tle innych rodzajów?
Uważa się, że właśnie ona jest najbardziej wartościowa. To świetne źródło beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na stan cery, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność organizmu. Wystarczy zjeść 100 gramów, aby pokryć aż 70 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Poza tym czerwona odmiana zawiera najwięcej witaminy C ze wszystkich rodzajów papryk, dlatego często powinna gościć na stole w okresie przeziębień i grypy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Sprawdź, co się stanie z twoim ciałem, gdy przytyjesz zaledwie 5 kilo
Papryka żółta
Żółte i pomarańczowe papryki to sprzymierzeńcy dobrego wzroku. Zawierają dużo luteiny – ten naturalny barwnik jest szczególnie istotny w zapobieganiu degeneracji plamki żółtej w oku, która następuje wraz z wiekiem.
Luteina chroni przed zwyrodnieniami, które powstają w wyniku działania wolnych rodników.
Jedząc tę paprykę, dbamy o wzrok i dostarczamy organizmowi witamin z grupy B, żelaza oraz magnezu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zielone warzywa przeciwko starzeniu się mózgu
Warzywa mają ogromne właściwości prozdrowotne. Dostarczają nam potrzebnych witamin i innych składników odżywczych.
Badania naukowe stwierdziły, że warzywa zielone, świetnie wpływają na mózg.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl