6 z 7Ułożenie produktów
Powinniśmy również pamiętać o odpowiednim układaniu produktów spożywczych w naszej lodówce. W półkach znajdujących się na drzwiach powinny znaleźć się przetwory i napoje.
W szufladach umieszczane powinny być owoce i warzywa. Górna półka to miejsce na wędliny, zupy i gotowy obiad. Pamiętać jednak należy o odpowiednim zapakowaniu tych produktów np. w folię aluminiową, bądź specjalne plastikowe pojemniki.
Takie jedzenie nie powinno być jednak przetrzymywane dłużej niż 3 dni. Dolne półki, na których jest najniższa temperatura, to idealne miejsce dla produktów surowych, które szybko się psują, np. mięso i ryby. Pólki znajdujące się pośrodku to przestrzeń dla serów, mleka, jogurtów, jajek.
Zobacz także: Pijesz alkohol? Lubisz smażone potrawy? Sprawdź, czy masz zdrową wątrobę