Trwa ładowanie...

Jakie nietypowe składniki znajdują się w pożywieniu?

Producenci wprowadzając artykuł spożywczy na rynek, zobowiązani są do przedstawienia na etykiecie wszystkich składników. Konsument ma prawo wiedzieć, co wybiera. Tajemnicze nazwy związków dodawanych do żywności często są jednak niezrozumiałe. Sprawdźmy, co tak naprawdę kryje się w naszych ulubionych produktach.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1. E460, czyli celuloza

Celuloza jest błonnikiem, czyli powszechnie znaną substancją organiczną. Występuje w komórkach roślin, w zbożach, owocach i warzywach, ale także w bawełnie i włóknach lnu. W przemyśle spożywczym znana jest jako związek E460 i znajduje się np. w serze mozzarella. To nic innego jak przetworzone włókna drzewne, które może i nie zawierają kalorii, ale nie są też rozpuszczalne w wodzie. Celuloza nie fermentuje w jelitach, dlatego może powodować wzdęcia lub zaparcia.

2. E171, czyli dwutlenek tytanu

Ten dodatek spożywczy znajdziemy w śmietankach do kawy, sosach sałatkowych lub w innych produktach, które w produkcji zostały wybielone. Dwutlenku tytanu nie używa się jednak tylko w żywności. Znalazł on również swoje zastosowanie w malarstwie jako biel tytanowa odbijająca światło. Jest także składnikiem kremów do opalania, kosmetyków i past do zębów.

3. Lanolina

Lanolina jest woskową wydzieliną produkowaną przez owce, by ich wełna nie zamokła. Substancja ta, ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne, spotykana jest często w kosmetykach, np. w kremach do rąk czy balsamach do ust. Lanolina jest także wodoodporna, dlatego znajdziemy ją w pastach do butów czy płynach do zmiękczania tkanin. Ale to nie wszystko! Wosku używa się także do produkcji gum do żucia.

4. E551, czyli dwutlenek krzemu

Dwutlenek krzemu to inna nazwa piasku, który znajduje się na plaży. Ciekawostką jest więc fakt, że znajdziemy go również na półce w sklepie. Dodaje się go np. do zup w proszku czy soli, by suche produkty nie zbrylały się. Związek E551 nadaje się do tego doskonale, ponieważ chłonie wilgoć.

W pożywieniu może znajdować się wiele niepożądanych składników
W pożywieniu może znajdować się wiele niepożądanych składników (123rf)

5. E904, czyli szelak

Szelak jest odmianą żywicy. Otrzymuje się go z wydzieliny czerwców, czyli owadów żyjących na drzewach w Indiach oraz Tajlandii. Stosowany jest w procesie produkcji mebli, ponieważ po wyschnięciu tworzy twardą  i wodoodporną powłokę. E904 jest wykorzystywany także przy produkcji żywności jako środek nabłyszczający. Widnieje w składzie ziaren kawy, orzechów czy żelków.

6. E920, czyli L-cysteina

L-cysteina to aminokwas stosowany w produkcji spożywczej. Jest substancją wzmacniającą smak mięsny. Kiedyś otrzymywano ją z włosów ludzkich, jednak proces ten został zakazany w krajach Unii Europejskiej. L-cysteinę pozyskuje się obecnie z kaczych piór.

7. E1520, czyli glikol propylenowy

Jest to substancja stosowana jako płyn chłodzący oraz środek zapobiegający zamarzaniu. Znajduje się także jako składnik barwników, emulgator i konserwant w pieczywie oraz mrożonkach. Związek E1520 jest także w alkoholu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.