Jakie ryby jeść nad polskim morzem? Niektóre gatunki lepiej omijać szerokim łukiem

Jak wakacje nad polskim morzem, to i nadmorski przysmak. Ale którą rybę wybrać, a które lepiej sobie darować? Menu licznych smażalni i restauracji obejmuje od kilku do kilkudziesięciu gatunków ryb, a wśród nich znaleźć można pstrąga, łososia, karpia czy okonia nilowego lub pangę. - Wybierajmy te ryby, które żyją krótko, czyli dorsza czy flądrę, która dodatkowo jest rybą niskodenną, więc jest w mniejszym stopniu narażona na przenikanie dużych ilości substancji toksycznych do mięsa - mówi dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska.

Smażalnie ryb są chętnie odwiedzane przez Polaków w sezonie letnimSmażalnie ryb są chętnie odwiedzane przez Polaków w sezonie letnim
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Smażalnie nad Bałtykiem – to znajdziesz w menu

Przejrzeliśmy menu kilku smażalni i restauracji położonych w różnych nadmorskich i atrakcyjnych turystycznie miejscowościach. Wybór był ogromny: kergulena, miruna, limanda, sandacz, morszczuk, pstrąg i łosoś. Nie brakowało halibuta, dorsza, soli i lina, szczupaka, a nawet pangi czy okonia nilowego. Często można było natrafić na makrelę, śledzia, miętusa czy szprotkę oraz flądrę. To zestawienie zawiera ryby spoza Bałtyku, w tym hodowlane oraz słodkowodne, a przecież chcemy zjeść świeżo złowioną, niemrożoną rybę morską.

- Myślimy zazwyczaj, że dorsz, śledź czy flądra to niemal jedyne ryby bałtyckie i niewiele więcej w tym morzu pływa. Natomiast mintaj, morszczuk, tilapia, okoń czy miruna także w nim występują, choć w niewielkich ilościach – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk, diet coach i założycielka NutritionLab Agnieszka Piskała-Topczewska.

- Jesiotr czy pstrąg to ryby słodkowodne, ale one występują także przybrzeżnie przy ujściu Wisły do Bałtyku, bo wpływają na tarło do morza, więc nic dziwnego, że trafiają na stoły w nadmorskich kurortach – dodaje ekspertka.

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Zaznacza, że powinniśmy bez obaw sięgać po ten przysmak morza – zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ryby powinniśmy jeść aż dwa razy w ciągu tygodnia. Jak się ma do tego polska rzeczywistość?

- Badania wskazują, że pik częstości spożycia ryb w Polsce obserwuje się w okresie Wielkiego Postu, potem bardzo duży skok w okresie wakacji i maleńki wzrost w czasie Wigilii. Poza tym, Polacy ryb nie jedzą – tłumaczy dietetyk.

A jeśli jedzą, to nie zawsze jest to słuszny wybór. Które ryby warto zamówić podczas wakacji nad polskim morzem?

Ryby, które warto zamawiać nad Bałtykiem

- Wybierajmy te ryby, które żyją krótko, czyli dorsza czy flądrę, która dodatkowo jest rybą niskodenną, więc jest w mniejszym stopniu narażona na przenikanie dużych ilości substancji toksycznych do mięsa. Inne ryby, które warto jeść, to śledź czy makrela – wymienia ekspertka i dodaje: - Można bez obaw jeść sardynki, choć wiem, że niektórzy mają do nich awersję, bo to małe rybki, serwowane w całości, wraz z oczami i kręgosłupem.

W rybach morskich znajdziemy źródło lekkostrawnego i dobrze przyswajalnego białka, witamin A, D, E oraz K, a także cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych. Są też zasobne w magnez, fosfor, potas, selen, miedź, mangan i jod.

- W rybach morskich najcenniejsze są kwasy omega-3, a nie jod, jak niektórzy uważają. W Polsce mamy jodowaną sól, a sól Polacy wyjątkowo kochają. Już jakiś czas temu WHO wykluczyło nas z listy krajów, które mają niedobory jodu – uprzedza ekspertka.

Tych ryb lepiej nie zamawiaj

Których lepiej unikać? Zdecydowanie pangi, choć na szczęście można na nią natrafić coraz rzadziej.

- To nie jest ryba występująca naturalnie w przyrodzie. Panga to twór genetyczny stworzony na potrzeby szerokiego rynku konsumpcyjnego. Hoduje się ją głównie w Wietnamie w basenach. Odpowiednio się ją karmi, podając m.in. hormony wzrostu, tak by w krótkim czasie uzyskała odpowiedni gabaryt – ostrzega ekspertka.

Zwraca uwagę także na kochanego przez Polaków łososia. Jeśli w karcie brakuje adnotacji, że jest to łosoś dziki, północnoatlantycki, charakteryzujący się beżowym, a nie intensywnie różowym kolorem mięsa, lepiej sobie darować.

- Miałam okazję widzieć taką hodowlę łososia i nigdy nie zapomnę, w jaki sposób zapobiega się tam bakteriologicznej katastrofie związanej z mnogością ryb stłoczonych w małym zbiorniku wodnym. Mianowicie wiadrami dodaje się do akwenów hodowlanych antybiotyki, ale też hormony wzrostu, z kolei kolor mięsa to efekt dokarmiania łososia mączką karotenową – mówi ekspertka.

Ostatnią kategorią ryb są te, które żyją długo i osiągają duże gabaryty – w tym miecznik, tuńczyk czy rekin.

- Tuńczyk, aby uzyskać odpowiedni gabaryt, czyli ok. 40-50 kg, musi żyć 20-30 lat. Najczęściej także ten gatunek ryb jest poławiany w morzach, w których dochodzi do różnego rodzaju katastrof statków przewożących ropę do Europy itd. Stężenia kadmu, ołowiu czy cynku są wielokrotnie przekroczone w rybim mięsie – tłumaczy.

Smażalnia ryb – najczęstsze grzechy restauratorów

Bałtycka ryba jest świeża, łowiona tego samego dnia i dostarczona do smażalni przez rybaka? Dietetyk twierdzi, że to wcale nie jest pewnik. W wielu nadmorskich smażalniach latem dostaniemy rybę mrożoną.

- W 2020 roku mieliśmy zakaz połowu ryb w Morzu Bałtyckim w okresie od 4 czerwca do 31 sierpnia – to rozporządzenie Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z 2019 roku. Dla poszczególnych gatunków są dodatkowe obostrzenia – mówi ekspertka.

"Okresy ochronne są ustalane co roku, więc w kolejnych latach ograniczenia mogą być większe lub mniejsze. W 2020 roku od 4 czerwca do 31 sierpnia w południowej części Bałtyku obowiązywał całkowity zakaz jakichkolwiek połowów, w tym ryb pelagicznych (np. śledzi)" - czytamy w oświadczeniu Kołobrzeskiej Grupy Producentów Ryb Sp. z o.o. na naturalniebałtyckie.pl.

- Na przykład dorsza nie można łowić między majem a czerwcem, bo to właściwie wymierający gatunek. Według szacunków za pięć do dziesięciu lat dorsza może już w ogóle nie być w wodach morskich - podkreśla ekspertka.

Nie musimy się bać ryb mrożonych, ale już tego, jakiej zostały poddane obróbce cieplnej i w jakim towarzystwie zostaną zaserwowane – decydowanie tak.

- Część smażalni odrobiła lekcję i afiszuje się tym, że ma ryby bez panierki, z pieca, ale też daje wybór w postaci ziemniaków, a nie tylko frytek. Kilka lat temu panierowana, tłusta ryba, frytki i surówka z majonezem były obowiązkowe – przypomina dietetyk.

To nie tylko nadmiar kalorii czy tłuszczów, ale też zagrożenie ze strony rakotwórczych izomerów trans we fryturze. Na rybę panierowaną lepiej uważać nie tylko z powodu jej wyższej kaloryczności.

- Nie każdy wie, że panierka wchłania ok. 30 proc. tłuszczu, więc jeżeli kupujemy rybę na wagę i mamy cenę za 100 g, to płacimy w jednej trzeciej za tłuszcz z panierką, a nie za rybę – przestrzega Piskała-Topczewska.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka