5 powodów, aby unikać pangi. To najgorsza ryba
Jedzenie ryb ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto spożywać je nawet kilka razy w tygodniu, zastępując nimi mięso wieprzowe. Niestety, nie wszystkie ryby są dobre dla naszego zdrowia.
Jedną z nich jest panga. To ryba, o której zrobiło się głośno kilka lat temu. Jest tania, łatwa w przyrządzeniu i zawiera niewiele ości. I na tym kończą się jej zalety.
Panga jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych ryb. Zobacz galerię i dowiedz się, dlaczego należy jej unikać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Byliśmy w błędzie. Ta cenna witamina nie chroni przed rakiem jelita
Uboga w składniki odżywcze
Ryby, szczególnie te tłuste, bogate są w cenne kwasy omega-3 i omega-6. Panga, ze względu na sposób hodowli, zawiera bardzo niewiele cennych substancji odżywczych w porównaniu do ryb hodowanych w dobrych warunkach.
W 100 g pangi znajdziemy ok. 0,05 g kwasów omega-3. Dla porównania, w takiej samej ilości łososia znajduje się ok. 4 g kwasów omega-3. Podobnie wygląda porównanie innych składników odżywczych.
Nafaszerowana toksynami
Mięso pangi zawiera szkodliwe metale ciężkie, chlorany, izomery heksachloobenzenu i inne szkodliwe związki.
Panga, którą możemy kupić w Polsce, hodowana jest w Wietnamie, w rzece Mekong. Ryby przebywają tam w małych klatkach, a sama rzeka jest bardzo zanieczyszczona.
Hodowcy podają rybom antybiotyki, dzięki którym nabywają odporności.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Nafaszerowana hormonami
Podczas hodowli pangi faszerowane są hormonami wzrostu. Dzięki temu osiągają długość nawet 1,5 m i wagę ok. 40 kg. Taka praktyka sprawia, że chociaż ryby szybko rosną i są wcześniej gotowe do sprzedaży, to jednak nie zawierają praktycznie żadnych substancji odżywczych.
Badania wykazały, że mięso pangi zawiera hormony, które przyśpieszają wzrost i rozmnażanie się ryb. Takie zanieczyszczone mięso trafia na nasze stoły.
Zobacz też: Zrezygnuj już dziś. Będziesz spać dłużej i lepiej
Karmiona granulatem
Kolejną wadą pangi jest sposób, w jaki jest karmiona. Hodowcom zależy na jak najszybszym wzroście ryby w jak najkrótszym czasie. W tym celu karmią ryby nie tylko hormonami, ale też granulatem, w skład którego wchodzi mączka rybna i ekstrakt z soi. Karma ta nie ma żadnych właściwości odżywczych.
Warto też wiedzieć, że po wyłowieniu i wypatroszeniu ryby, do jej mięsa dodaje się chemiczne związki absorbujące wodę. Dzięki temu filety wyglądają na cięższe i pełniejsze niż są w rzeczywistości.
Nieodpowiednia dla dzieci
Panga ze względu na swój neutralny smak jest często podawana małym dzieciom. To duży błąd. Mięso pangi zanieczyszczone jest m.in. toksyczną rtęcią. Rtęć ma zdolność do kumulowania się w organizmie, upośledza działanie układu nerwowego, układu krążenia, moczowego, płciowego, dokrewnego i odpornościowego.
Lepiej unikać podawania pangi dzieciom, których organizm wciąż się rozwija. Pangi powinny też unikać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl