- mgr Marianna Hall
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jakie właściwości ma rambutan?
Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan – bo tak brzmi jego pełna nazwa – to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości. Rośnie w Malezji, Indonezji i Chinach. Najcenniejsze są jego owoce o słodko-kwaśnym smaku i wielu pozytywnych właściwościach dla zdrowia. Dlaczego warto je jeść?
Chińska śliwka
Na pierwszy rzut oka rambutan nie wzbudza zachwytu. „Włochata” łupinka kryje jednak niezwykły, miękki miąższ, który urzeka orzeźwiającym smakiem. Aby dostać się do wnętrza owocu, należy naciąć skórkę, zdjąć połowę łupinki i wyjąć zawartość o kremowym kolorze (wystarczy lekko nacisnąć). W środku znajduje się gorzka pestka, którą trzeba wyrzucić.
Bogactwo witamin i minerałów
Niepozorne rambutany skrywają moc witamin i minerałów. W 100 gramach świeżych owoców znajduje się aż 66 proc. dziennej dawki witaminy C. Składnik ten nie tylko wzmacnia odporność i pomaga szybciej pokonać przeziębienie, ale jest ważny również dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
Rambutan wyróżnia się spośród innych owoców dużą zawartością miedzi. Organizm potrzebuje niewielkich ilości tego minerału, ale jego niedobór może prowadzić do anemii, problemów z kośćmi i stawami, osłabienia i obniżenia odporności organizmu.
Owoce rambutanu są też źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych rambutanu, sprawdź tabelę produktu TUTAJ.
Lek na czerwonkę
Czerwonka to ostra choroba zakaźna jelit, której głównym objawem jest biegunka. Nieleczona może nawet doprowadzić do śmierci, ponieważ chorzy są odwodnieni i bardzo osłabieni. Do leczenia najczęściej wykorzystuje się antybiotyki, ale istnieje również naturalny środek na czerwonkę – skórka rambutanu.
Łupinkę należy pokroić w małe kawałki i gotować w wodzie, aż płyn zredukuje się o połowę. Miksturę należy wystudzić i przecedzić przez sitko. Napój można pić dwa razy dziennie, aby zmniejszyć gorączkę i złagodzić biegunkę.
Właściwości antynowotworowe
Malezyjscy naukowcy dokładnie przebadali większość dostępnych tam egzotycznych owoców. Okazało się, że rambutan zawiera duże ilości silnych przeciwutleniaczy, które mają właściwości antynowotworowe. Owoce można więc traktować jako element diety zapobiegającej powstawaniu wolnych rodników, a także można podawać pacjentom, u których zdiagnozowano nowotwór. Najwięcej dobroczynnych składników znajduje się jednak w skórce i pestce, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Konieczne jest więc pozyskiwanie ekstraktu z tych części owocu.
Dla zdrowia skóry i włosów
Jedzenie rambutanów pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. To zasługa dużej ilości witaminy C, która jest sprzymierzeńcem urody. Jako silny antyoksydant niszczy wolne rodniki, hamuje procesy starzenia się skóry i dodaje cerze witalności.
Z kolei miedź, której - jak już wspomniano - stosunkowo dużo znajdziemy w tych egzotycznych owocach, jest ważna dla kondycji włosów. Dzięki niej stają się one mocne, nie wypadają, mają głęboki kolor i są mniej podatne na siwienie.
Rambutan w kuchni
Owoce rambutanu najlepiej smakują świeże, ale w Polsce bywają trudno dostępne. Można je spotkać w supermarketach i w delikatesach. Częściej sprzedawane są w puszce, w syropie. Za jedną puszkę trzeba zapłacić ok. 8-10 złotych. Dostępne są też nasiona (w cenie ok. 7 złotych za paczkę), z których samodzielnie można wyhodować roślinę.
Z egzotycznych owoców można przygotować desery, sałatki owocowe, dżemy i marmolady. Warto dodawać je do koktajli, drinków i kompotów. Można z nich też wycisnąć sok – z dodatkiem cynamonu i wanilii stanowi ciekawy napój o wyraźnie orientalnej nucie.