Jakie właściwości ma rambutan?

Małe, różowe kulki otoczone kolcami to owoce rambutanu. Przypominają nieco liczi, z którymi są spokrewnione. Jagodzian rambutan – bo tak brzmi jego pełna nazwa – to drzewo, które osiąga nawet 30 metrów wysokości. Rośnie w Malezji, Indonezji i Chinach. Najcenniejsze są jego owoce o słodko-kwaśnym smaku i wielu pozytywnych właściwościach dla zdrowia. Dlaczego warto je jeść?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie rambutanu / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 6Chińska śliwka

Na pierwszy rzut oka rambutan nie wzbudza zachwytu. „Włochata” łupinka kryje jednak niezwykły, miękki miąższ, który urzeka orzeźwiającym smakiem. Aby dostać się do wnętrza owocu, należy naciąć skórkę, zdjąć połowę łupinki i wyjąć zawartość o kremowym kolorze (wystarczy lekko nacisnąć). W środku znajduje się gorzka pestka, którą trzeba wyrzucić.

/ 6Bogactwo witamin i minerałów

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Niepozorne rambutany skrywają moc witamin i minerałów. W 100 gramach świeżych owoców znajduje się aż 66 proc. dziennej dawki witaminy C. Składnik ten nie tylko wzmacnia odporność i pomaga szybciej pokonać przeziębienie, ale jest ważny również dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
Rambutan wyróżnia się spośród innych owoców dużą zawartością miedzi. Organizm potrzebuje niewielkich ilości tego minerału, ale jego niedobór może prowadzić do anemii, problemów z kośćmi i stawami, osłabienia i obniżenia odporności organizmu.
Owoce rambutanu są też źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych rambutanu, sprawdź tabelę produktu TUTAJ.

/ 6Lek na czerwonkę

Obraz
© Zdjęcie rambutanu / Shutterstock

Czerwonka to ostra choroba zakaźna jelit, której głównym objawem jest biegunka. Nieleczona może nawet doprowadzić do śmierci, ponieważ chorzy są odwodnieni i bardzo osłabieni. Do leczenia najczęściej wykorzystuje się antybiotyki, ale istnieje również naturalny środek na czerwonkę – skórka rambutanu.
Łupinkę należy pokroić w małe kawałki i gotować w wodzie, aż płyn zredukuje się o połowę. Miksturę należy wystudzić i przecedzić przez sitko. Napój można pić dwa razy dziennie, aby zmniejszyć gorączkę i złagodzić biegunkę.

/ 6Właściwości antynowotworowe

Obraz
© Zdjęcie lekarza / Shutterstock

Malezyjscy naukowcy dokładnie przebadali większość dostępnych tam egzotycznych owoców. Okazało się, że rambutan zawiera duże ilości silnych przeciwutleniaczy, które mają właściwości antynowotworowe. Owoce można więc traktować jako element diety zapobiegającej powstawaniu wolnych rodników, a także można podawać pacjentom, u których zdiagnozowano nowotwór. Najwięcej dobroczynnych składników znajduje się jednak w skórce i pestce, które nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Konieczne jest więc pozyskiwanie ekstraktu z tych części owocu.

/ 6Dla zdrowia skóry i włosów

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Jedzenie rambutanów pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. To zasługa dużej ilości witaminy C, która jest sprzymierzeńcem urody. Jako silny antyoksydant niszczy wolne rodniki, hamuje procesy starzenia się skóry i dodaje cerze witalności.
Z kolei miedź, której - jak już wspomniano - stosunkowo dużo znajdziemy w tych egzotycznych owocach, jest ważna dla kondycji włosów. Dzięki niej stają się one mocne, nie wypadają, mają głęboki kolor i są mniej podatne na siwienie.

/ 6Rambutan w kuchni

Obraz
© Zdjęcie owoców / Shutterstock

Owoce rambutanu najlepiej smakują świeże, ale w Polsce bywają trudno dostępne. Można je spotkać w supermarketach i w delikatesach. Częściej sprzedawane są w puszce, w syropie. Za jedną puszkę trzeba zapłacić ok. 8-10 złotych. Dostępne są też nasiona (w cenie ok. 7 złotych za paczkę), z których samodzielnie można wyhodować roślinę.

Z egzotycznych owoców można przygotować desery, sałatki owocowe, dżemy i marmolady. Warto dodawać je do koktajli, drinków i kompotów. Można z nich też wycisnąć sok – z dodatkiem cynamonu i wanilii stanowi ciekawy napój o wyraźnie orientalnej nucie.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka