Japoński sposób na kwaśne mandarynki. Wystarczy 10 minut
Bez ich zapachu i smaku trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia, dlatego mandarynki niezmiennie od lat królują w tym czasie na polskich stołach. Najlepsze są oczywiście te słodkie i soczyste. Co więc zrobić, gdy trafią nam się kwaśne? Dzięki prostemu trikowi każdy owoc będzie smakować idealnie.
W tym artykule:
Sposób na słodkie mandarynki
Większość osób nie lubi, kiedy mandarynki mają kwaskowaty posmak. Niestety, często nie ma jak sprawdzić, czy owoce, które kupujemy są słodkie i soczyste. Gdy trafią nam się kwaśne, bez problemu można je uratować. Wystarczy prosty trik.
Sposób na mandarynkową słodycz pochodzi z Japonii. Wystarczy włożyć owoce do wody o temperaturze 40 stopni Celsjusza na 10 minut, a potem od razu przełożyć je do zimnej. Dzięki temu kwaśny smak zostanie zneutralizowany, a owoce staną się słodsze.
Pyszne i zdrowe mandarynki
Mandarynki są cenione nie tylko za smak, ale i za zdrowotne właściwości.
Co się stanie, jeśli będziesz jeść mandarynki codziennie?
Pomagają walczyć z nadwagą i otyłością, a także chronią przed cukrzycą, a nawet - jak dowodzą badania naukowe - przed rakiem. Według naukowców z Leicester School of Pharmacy, salvestrol Q40, który zawiera skórka mandarynek, ma zdolność niszczenia niektórych komórek nowotworowych, m.in. tych odpowiedzialnych za raka wątroby. Ten związek przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję i doprowadza do ich rozkładu.
Najważniejsze właściwości mandarynek:
- wzmacniają odporność,
- chronią przed cukrzycą i chorobami serca,
- chronią przed chorobami oczu,
- pomagają w walce z nadprogramowymi kilogramami,
- zapobiegają nowotworom.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.