5 z 8Właściwości zdrowotne jarzębiny
Owoce jarzębiny to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C – w 100 g owoców znajdziemy jej aż 45 mg. Tak jak wszystkie produkty bogate w witaminę C jest naturalnym lekiem, który może pomóc w pierwszych objawach grypy i przeziębienia. Warto też stosować ją profilaktycznie w okresie zachorowań wirusowych, aby podnieść swoją odporność.
Najczęściej jednak jarzębina jest polecana jako kuracja wspomagająca leczenie chorób nerek, wątroby i dróg żółciowych. Sproszkowane owoce łagodzą też dolegliwości układu pokarmowego, podrażnienia żołądka oraz problemy z wypróżnianiem. Jarzębinę stosuje się także przy kłopotach z układem krążenia. Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu krwiaków i żylaków. Korzystnie wpływa na serce, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie cukrzycy i miażdżycy.
Zobacz także: 8 produktów spożywczych, dzięki którym unikniesz żylaków