Jeden prosty trik. W ten sposób poznasz najlepszą białą kiełbasę

Biała kiełbasa to jeden z najważniejszych symboli wielkanocnego stołu. Polacy uwielbiają ten przysmak w postaci gotowanej, pieczonej czy w towarzystwie świątecznej zupy. Producenci, wychodząc naprzeciw upodobaniom, oferują nam cały wachlarz asortymentu. Nie każda kiełbasa jednak warta jest grzechu.

Mięso w białej kiełbasie powinno stanowić co najmniej 90 proc. składuMięso w białej kiełbasie powinno stanowić co najmniej 90 proc. składu
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Co "siedzi" w białej kiełbasie?

Białą kiełbasę tradycyjnie wykonuje się z mięsa wieprzowego, sporadycznie można w niej znaleźć także dodatek wołowiny. Najważniejsze jednak, by mięso w składzie stanowiło co najmniej 90 proc.

Obowiązkowe są aromatyczne przyprawy, głównie majeranek, ale także pieprz, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Na liście składników powinniśmy odnaleźć także osłonkę – naturalne jelito wieprzowe czy baranie.

W odróżnieniu od wszystkich innych, jak podwawelska czy wiejska, nie podlega wędzeniu, stąd jej charakterystyczny kolor. W przypadku kiełbasy surowej mamy do czynienia z produktem w kolorze czerwonym, parzona jest szarawa.

Biała kiełbasa tylko od święta. Dietetyk ostrzega przed jej jedzeniem

W sklepach możemy znaleźć kiełbasę surową oraz parzoną
W sklepach możemy znaleźć kiełbasę surową oraz parzoną © Pixabay

Tak rozpoznasz dobrą białą kiełbasę

Zanim spojrzymy na etykietę, warto przyjrzeć się samej kiełbasie. Jej wygląd może nam wiele zdradzić – wyjątkowo jasna barwa zdradza, że w produkcie znajdziemy spory dodatek tłuszczu, przewaga różowej barwy to sygnał, że jest w niej więcej mięsa.

- Myślę, że nie ma co unikać czytania składów, warto się tego nauczyć. Dla tych, którzy mają z tym problemy, mam jedną radę: by sprawdzić, jaka jest zawartość mięsa. Im więcej mięsa, tym lepiej, bo zostaje mniej miejsca na dodatki - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny. dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska.

Druga istotna wskazówka znajduje się już na etykiecie. Jeśli lista składników jest długa, przekracza cztery lub pięć pozycji, to warto zachować czujność.

Dodatki, których lepiej unikać, to:

  • glukoza, cukier i syrop glukozowo-fruktozowy,
  • gluten pszenny, skrobia ziemniaczana, sojowa, kukurydziana,
  • hydrolizat białka roślinnego, białko sojowe,
  • laktoza,
  • barwniki, np. koncentrat soku z buraka,
  • azotany i azotyny (E 249, E 250, E 251, E 250),
  • wzmacniacze smaku.

- Azotany, benzoesan sodu i sorbinian potasu to składniki, których zdecydowanie należy unikać, bo są najsilniejszymi konserwantami. Pamiętajmy, że dodatki do żywności są dozwolone, ale nietrudno o przekroczenie ich norm w naszej diecie – tłumaczy ekspertka.

Biała kiełbasa. Na to uważaj

Wzorcowy skład produktu to jednak nie wszystko. Należy pamiętać, że biała kiełbasa należy do wyjątkowo kalorycznych świątecznych przysmaków.

100 g kiełbasy, czyli średnio jeden niewielki kawałek, może zawierać od 200 do nawet 300 kcal, przy czym same tłuszcze to ok. 20-25 g. To wyłącznie tłuszcze nasycone. Choć są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, to w przeciwieństwie do nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczamy ich wraz z dietą zbyt wiele. Ich nadmiar to zwiększone ryzyko chorób układu krążenia, a nawet niektórych nowotworów.

- Apeluję, żebyśmy zachowali tę tradycję, jednak zachowując też rozsądek. Może taką kiełbasę warto ugotować, zamiast smażyć, ale też nie w zupie? Myślę, że umiar tu jest najważniejszą zasadą na święta – podsumowuje dietetyk.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka