Jak kupić smaczną i zdrową kiełbasę?
Nie wyobrażamy sobie bez niej grilla, czy spotkania z przyjaciółmi przy ognisku. Chrupiąca, dobrze przysmażona skórka i mięsny aromat. Mowa o kiełbasie. Pieczemy ją, kroimy w plastry na kanapki, smażymy na sposób węgierski z pomidorami, dodajemy do jajecznicy i leczo.
Kiełbasa, to wędlina wyprodukowana z rozdrobnionego mięsa i tłuszczu, przyprawiona. Wędzona np. drewnem bukowym lub olchowym. Może być też surowa, suszona, dojrzewająca i parzona. Są miłośnicy kiełbas wieprzowych, cielęcych czy końskich. Wybór jest ogromny. Niestety, nie jest łatwo kupić smaczną, a do tego zdrową. Za mało mięsa, za dużo wody i ulepszacze smaku. Czy kupując kiełbasę zwracamy uwagę na jej skład? Którą wybrać? Sprawdźmy.
Rodzaje kiełbas
Kiełbasy dzielimy ze względu na trwałość i stopień rozdrobnienia. Kabanosy i salami to kiełbasy trwałe, zawierają do 36 proc. wody. Więcej wody bo nawet do 56 proc. zawierają półtrwałe - jałowcowa, krakowska czy żywiecka. Parówki, metka i mortadela zwyczajna to kiełbasy nietrwałe, zawierające do 72 proc. wody. Ilość płynów ma wpływ na smak. Nadmiar może również sprzyjać pojawieniu się drobnoustrojów. Wyróżniamy także kiełbasy homogenizowane, drobno, średnio i grubo rozdrobnione. Parówki to kiełbasa homogenizowana, a dębicka i krakowska to przykład kiełbasy grubo rozdrobnionej.
Zobacz więcej: Mięso z probówki - przyszłość żywienia
Cechy dobrej kiełbasy
Czytajmy etykiety. Im mniej składników, tym lepiej. Wybierajmy te kiełbasy, które w składzie mają jak najwięcej mięsa oraz przypraw i jak najmniejszą ilość stabilizatorów i konserwantów. Nie kupujmy tych, które zawierają więcej dodatków, wypełniaczy czy ulepszaczy niż mięsa. Ich cena też jest dużo niższa.
Jeżeli kiełbasa wołowa zawiera tylko 30 proc. mięsa, nie będzie ani smaczna ani zdrowa. Zwróćmy uwagę także na przekrój kiełbasy. Sprawdźmy czy są w niej zauważalne kawałki mięsa i tłuszczu. Ważny jest także kolor jelita i skórki, zbyt żółty może świadczyć o dodaniu barwników. Jeśli po przekrojeniu kiełbasa jest mało elastyczna, jak z gumy, może zawierać zbyt dużo wody. Nie kupujmy również kiełbas z nieznanego źródła.
Zobacz także: Jak najszybciej i najlepiej rozmrażać mięso?
Dodatki i ulepszacze
Co możemy znaleźć w kiełbasie? E450 – E452 czyli fosforany. Gdy dodamy do nich wodę, kiełbasa w cudowny sposób zwiększa swoją objętość. E407 to karagen, który sprawia, że woda zmienia konsystencję na bardziej żelową. W efekcie można dodać jej jeszcze więcej.
Błonnik i białko sojowe nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, choć białko może uczulać. Te składniki ulepszają konsystencję. E 300 i E 316 utrwalają z kolei kolor kiełbasy. Jak jeszcze oszukują nas producenci? By kiełbasa wyglądała na uwędzoną dodają do niej. Biały nalot na kiełbasie to sól, jest to zjawisko dla tego typu wędlin naturalne.
Zobacz więcej: Czym są konserwanty E?
Dieta i kiełbasa
Kiełbas unikają te osoby, które dbają o linię. Co prawda zawierają pełnowartościowe białko, ale i tłuszcze. Jeśli chcemy dbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę kupujmy te z niską zawartością tłuszczu, z dużą ilością mięsa, pozbawione konserwantów, czy syropu glukozowo - fruktozowego. Wybierajmy kiełbasę dobrej jakości. A jeśli już skusimy się na kilka plasterków, to pamiętajmy, żeby nie łączyć tłuszczy z węglowodanami. Dietetycy polecają kiełbasy drobiowe.
Zobacz także: Największe kłamstwa na temat odchudzania
Kilka ciekawostek o kiełbasie
Amerykanie organizują konkurs na największą kiełbasę świata, a Niemcy mają ponad 1500 receptur na kiełbasy. Kochają wprost ten rodzaj wędliny. Polska kuchnia również słynie z pysznych kiełbas, dlatego podczas wielu festiwali chętnie sięgają po nie turyści.
Znane jest powiedzenie kiełbasa wyborcza. Pojawiło się na przełomie XIX i XX wieku w Galicji. Kandydujący na posłów, by przekonać obywateli do siebie organizowali pikniki. Oczywiście z kiełbasą i złotymi trunkami.