Jeden sobie nie żałował, drugi był na diecie. Po 8 tyg. ich zbadali
Od dawna trwa debata na temat diety wegańskiej i jej wpływu na zdrowie. Naukowcy postanowili porównać jadłospis wykluczający produkty pochodzenia zwierzęcego z takim, w którym znajdują się wszystkie składniki. Co udało im się ustalić?
1. Dieta wegańska kontra wszystkożercy
Badanie opublikowane w czasopiśmie "JAMA Network Open" było wyjątkowe, ponieważ uczestniczyło w nim 22 pary bliźniąt jednojajowych - jedno z rodzeństwa spożywało wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego, a drugie nie przestrzegało żadnej specjalnej diety.
Naukowcy prowadzili badanie przez osiem tygodni, a przez pierwsze cztery podawali wszystkim uczestnikom odpowiednio zbilansowane posiłki, by w odpowiedni sposób komponować poszczególne dania.
W grupie "wszystkożernych" bliźniąt uwzględniono warzywa i produkty pełnoziarniste, a także ograniczono cukier i przetworzoną żywność. Przez pozostałe cztery tygodnie uczestnicy byli więc odpowiedzialni za samodzielne przygotowanie posiłków.
Końcowe wyniki pozwoliły na wyciągnięcie dość interesujących wniosków. U osób przestrzegających diety wegańskiej znacząco poprawiły się wskaźniki biologiczne układu sercowo-naczyniowego.
2. Korzyści zdrowotne
Po ośmiu tygodniach okazało się, że dieta wegańska może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL o 10-15 proc. Pozwala także na utratę kilku kilogramów (ok. 3 proc. masy ciała) i sprzyja utrzymaniu zdrowej masy ciała.
Ponieważ dieta wegańska opiera się na produktach roślinnych, często zawiera więcej błonnika niż pozostałe wzorce żywieniowe. Substancja nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie jelit, ale także wolniej uwalnia glukozę do krwiobiegu.
Lepsza wchłanialność błonnika ma także wpływ na redukcję poziomu cholesterolu i zmniejsza oporność na insulinę. Obfitość warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych prowadzi do spożycia mniejszych ilości kalorii, gdyż zapewnia sytość na dłużej.
Naukowcy zauważają, że dieta bogata w składniki roślinne zawiera więcej witamin, minerałów i fitoskładników, a jednocześnie znajduje się w niej mniej przetworzonych produktów oraz tłuszczów nasyconych.
Choć dieta wegańska nie sprawdzi się u wszystkich, warto stopniowo ograniczyć mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. W ten sposób łatwo i szybko możemy uzyskać mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl