Jeden z najlepszych tłuszczy. Ogromne wsparcie dla serca, żył, skóry
Oliwa przestała być rzadko spotykanym i luksusowym produktem, ponieważ obecnie można ją nabyć za naprawdę przystępną cenę. Mimo że jest powszechnie stosowana w krajach śródziemnomorskich, także w Polsce coraz częściej używa się jej do przygotowywania potraw. Warto znać zalety tego produktu, ponieważ nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także przynosi wiele korzyści dla naszego serca.
W tym artykule:
Właściwości oliwy
Grecy, Włosi i Hiszpanie nie tylko przodują w produkcji oliwy z oliwek, ale również są jej największymi konsumentami. Można ją serwować na niezliczone sposoby, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Zanim jednak wyruszymy do sklepów po ten zdrowy tłuszcz, warto dowiedzieć się, która oliwa jest najlepsza.
W sklepach znajdziemy dwa rodzaje oliwy z oliwek: rafinowaną i nierafinowaną. Pierwsza z nich nadaje się do smażenia, natomiast druga jest najlepsza do spożywania na zimno i najzdrowsza dla naszego organizmu.
Najcenniejszym składnikiem oliwy są nienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności omega-3 i omega-6, które występują w korzystnych proporcjach.
Tłuszcz ten nie tylko wzmacnia serce, ale pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiega jego skokom. Regularne spożywanie oliwy pomaga też zachować sprawność umysłową i redukować stres.
To jednak nie wszystko. Oliwa jest również bogata w kwas oleinowy, który ma właściwości przeciwzapalne i jest silnym antyoksydantem. Te właściwości mogą chronić przed chorobami cywilizacyjnymi oraz neutralizować nadmiar wolnych rodników. Kwas oleinowy pomaga także w redukcji miażdżycy, oczyszczając żyły.
Oliwa dobra dla skóry
Oliwa z oliwek od wieków była uważana za naturalny kosmetyk i stanowiła sekret urody naszych przodków. To nie przypadek, ponieważ jest bogata w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Witamina A jest ważna dla zdrowia wzroku i regeneracji skóry, witamina E pomaga wygładzać zmarszczki, przywraca jędrność skóry i wspomaga syntezę kolagenu, witamina D jest znana jako wzmacniacz odporności i silny środek przeciwzapalny, natomiast witamina K odpowiada za krzepliwość krwi i może chronić przed osteoporozą.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.