Oliwa z oliwek obniża o 19 proc. ryzyko chorób układu krążenia

Od dawna za jedną z najzdrowszych jest uznawana dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Kolejne badania potwierdzają jej niesamowite, prozdrowotne właściwości. Osoby, które na stałe dodają oliwę z oliwek do potraw, są mniej narażone na śmierć m.in. z powodu chorób układu krążenia.

3-4 łyżki oliwy z oliwek w codziennej diecie ograniczają ryzyko rozwoju wielu schorzeń, w tym chorób układu krążenia3-4 łyżki oliwy z oliwek w codziennej diecie ograniczają ryzyko rozwoju wielu schorzeń, w tym chorób układu krążenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Korzyści związane z regularnym jedzeniem oliwy z oliwek

Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health po raz kolejny wskazują na korzyści zdrowotne płynace z regularnego spożywania oliwy z oliwek. Badacze przeanalizowali dane dotyczące zdrowia i diety 60 tys. kobiet i 31 tys. mężczyzn w ciągu 28 lat (w latach 1990-2018). Na tej podstawie stwierdzili, że spożywanie co najmniej połowy łyżki oliwy z oliwek dziennie, korzystnie wpływa na długość życia i o 19 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Badanie zostało opublikowane na łamach pisma "Journal of the American College of Cardiology".

Naukowcy zauważyli również, że w grupie, która na co dzień stosowała w swojej diecie oliwę z oliwek, było znacznie mniej zgonów z powodu raka oraz chorób układu oddechowego. Autorzy badań szacują, że ryzyko zgonów z powodu zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona było o 29 proc. niższe w grupie stosującej oliwę z oliwek.

Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi

Oliwa z oliwek - regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia
Oliwa z oliwek - regularne spożywanie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia © Adobe Stock

"Biorąc pod uwagę brak strategii zapobiegania chorobie Alzheimera oraz wysoką zachorowalność i śmiertelność związaną z tą chorobą, jeśli to odkrycie zostanie potwierdzone, będzie miało ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego"– podkreślała dr Susanna Larsson, epidemiolog z Uniwersytetu w Uppsali w Szwecji w artykule towarzyszącym publikacji.

To nie pierwsze badania, które wskazują na niesamowite właściwości oliwy z oliwek. Wcześniej m.in. naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego stwierdzili, że oleaceina występująca w oliwie z oliwek extra virgin przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca. Odkryli m.in., że oleaceina hamuje powstawania blaszek miażdżycowych i nie dopuszcza do tworzenia się zakrzepów.

Ile oliwy z oliwek powinniśmy spożywać?

Autorzy publikacji wskazują, że osoby spożywające oliwę z oliwek miały znacznie niższe ryzyko zgonu z powodu różnych schorzeń niż badani, którzy zamiast niej spożywali codziennie margarynę, masło albo majonez. Naukowcy przyznają, że skupili się na oliwie z oliwek, ale wszystko wskazuje na to, że również inne oleje roślinne mogą przynosić podobne zdrowotne korzyści. Z ich wyliczeń wynika, że wystarczy nawet jedna łyżka dziennie, by zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu różnych chorób o 12 proc. Kluczem jest regularność.

- Dobrym zwyczajem jest dziennie spożycie oliwy z oliwek na poziomie 3-4 łyżek stołowych. To pomoże zmniejszyć ilość masła, majonezu i innych tłuszczów zwierzęcych używanych do gotowania. W domu prawie zawsze używamy oliwy z oliwek do wszystkiego: do pieczenia, do przyprawiania warzyw i sałatek, a nawet do smażenia - mówiła w wywiadzie dla USA TODAY Marta Guasch-Ferré, autorka badania z wydziału żywienia w Harvard TH Chan School of Public Health.

W tej sprawie głosy są jednak podzielone. Część specjalistów od żywienia wskazuje, że prozdrowotne właściwości ma wyłącznie oliwa z oliwek stosowana na zimno, m.in. dlatego, że oleaceina ulega rozpadowi w 60 stopniach Celsjusza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka