Jedna z najzdrowszych zup. Rosół niektórym może mocno zaszkodzić

Rosół to podstawa polskiej kuchni, podawany z makaronem często gości na niedzielnym stole. Gotujemy go też w trakcie przeziębienia, bo nic tak nie stawia na nogi, jak długo gotowany bulion pełen witamin i składników odżywczych. Czy rosół jest dobry dla każdego?

Rosół nie dla wszystkich. Może spowodować zaostrzenie objawów chorobyRosół nie dla wszystkich. Może spowodować zaostrzenie objawów choroby
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram
Paula Komendarczuk

Właściwości rosołu

Rosół to wywar na bazie mięsa drobiowego i wołowego oraz włoszczyzny, podawany z makaronem. Charakteryzuje go długi i powolny czas gotowania.

Niektórzy nazywają rosół "zupą mocy", ze względu na to, że wykazuje właściwości rozgrzewające i dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak potas, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i wapń.

W składzie obecny jest też kolagen, który ma pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry, paznokci i stawów. Nie można zapomnieć również o właściwościach przeciwzapalnych rosołu, a także o tym, że wspomaga leczenie przeziębienia, redukując kaszel i katar, rozrzedzając śluz i ułatwiając wykrztuszanie.

"Długo gotowane buliony na porządnych warzywach i "dawcach" kolagenu i białka jak kawałki mięs, kurze łapki czy wołowe ogony - są świetnym wsparciem dla wielu chorych. Osoby podczas rekonwalescencji czy potrzebujące wsparcia z powodu niedożywienia, np. w POCHP, po złamaniach, oparzeniach, przetokach, z powodu problemów jelitowych - mogą sięgać po ten bulion, zaprawiając go dla lepszego efektu kurkumą (dobrej jakości)" - przekonuje w swoim poście na Instagramie prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, specjalistka z zakresu dietetyki i żywienia człowieka. 

Rosół może zaszkodzić

Ekspertka zwraca jednak uwagę, że nie każdy powinien jeść rosół. W grupie tej znajdują się przede wszystkim pacjenci z ostrym i przewlekłym zapaleniem trzustki oraz osoby zmagające się z biegunką spowodowaną leczeniem onkologicznym.

"Dla pacjentów z ostrym zapaleniem trzustki w praktyce w pierwszym okresie podajemy buliony warzywne, a gdy czynność zewnątrzwydzielnicza trzustki ulegnie poprawie, można wprowadzać buliony na bazie mięsa - ale powoli, po zdjęciu tłuszczu i ze wsparciem enzymów trawiennych. W przewlekłym zapaleniu trzustki o formie dożywienia i tym samym zielonym świetle dla bulionu decyduje to, na ile trzustka "radzi sobie" z trawieniem tłuszczu i pozostałych składników diety" - wyjaśnia prof. Stachowska.

Dietetyczka dodała jednocześnie, że rosół nie zawsze będzie miał korzystny wpływ na zdrowie, może spowodować zaostrzenie objawów choroby. Chorzy na nowotwory mogą spożywać długo gotowany bulion dopiero po wyleczeniu biegunki.

Rosół może pogorszyć również samopoczucie osób z nietolerancją histaminy lub refluksem żołądkowo-przełykowym, zwłaszcza jeśli zupa jest wyjątkowo tłusta i mocno przyprawiona.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka