Jedno z najdłużej prowadzonych badań. Wyniki potwierdzają, że niedobór kwasów omega-3 skraca życie

Wynik badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdza, że niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 przekłada się na krótsze życie i wyższe ryzyko zachorowania na jedną z chorób układu krążenia.

Jedno z najdłużej prowadzonych badań. Wyniki potwierdzają, że niedobór kwasów Omega-3 skraca życieJedno z najdłużej prowadzonych badań. Wyniki potwierdzają, że niedobór kwasów Omega-3 skraca życie
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Najdłuższe badanie w historii

Framingham Heart Study to najdłużej prowadzone badanie, skupiające się na chorobach układu krążenia – jego początek miał miejsce w 1948 roku, kiedy to uczestnikami zostało 5209 mieszkańców Framingham w stanie Massachusetts.

Obecnie trzecie pokolenie mieszkańców miasta badane jest pod kątem chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia – wiele powszechnie znanych faktów, związanych z wpływem diety czy stosowania aspiryny, jest efektem badań amerykańskich naukowców w ramach tego dużego projektu.

Niedobór kwasów omega-3 szkodliwy tak, jak palenie papierosów

Naukowcy z projektu przez kilka lat obserwowali 2,5 tysiąca uczestników, skupiając się na wpływie kwasów tłuszczowych na wystąpienie chorób układu krążenia, chorób serca czy na ogólną długość życia.

Wyniki badania jasno wykazały, że niższy poziom dwóch kwasów: EPA i DHA, w błonach krwinek czerwonych, zwiększa ryzyko zachorowania na jedną z chorób sercowo-naczyniowych. Ma również pośredni wpływ na długość życia – niedobory kwasów omega-3 skracają długość życia.

W badaniu zarówno palenie tytoniu, jak i niedobory czy brak równowagi pomiędzy kwasami omega-3 i omega-6 były czynnikami, które skracały życie uczestników projektu średnio o więcej niż 4 lata. Zarazem te dwa czynniki, zdaniem naukowców, są najłatwiejsze w modyfikacji. Jak stwierdził badacz z projektu Framingham Heart Study: "Przewiduje się, że bycie aktywnym palaczem (w wieku 65 lat) odejmuje więcej niż cztery lata życia (w porównaniu z niepaleniem). To oznacza skrócenie życia równoważne posiadaniu niskiego i wysokiego wskaźnika omega-3".

Naukowcy z Framingham Heart Study uważają, że oznaczanie poziomu omega-3 w organizmie może być tak samo istotne, jak sprawdzanie poziomu cukru, mierzenie ciśnienia czy wykonanie lipidogramu.

Czym są kwasy omega-3 i gdzie je odnaleźć?

Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) wraz z kwasem alfa-linolenowym (ALA) to kwasy tłuszczowe zwane Omega-3. Uważane są, w przeciwieństwie do kwasów omega-6, za nieocenione źródło zdrowego serca i naczyń.

Kwas ALA występuje w produktach roślinnych – olejach (m.in. w rzepakowym, sojowym, arachidowym) oraz orzechach (włoskich, migdałach) i jest silnym antyoksydantem. Z kolei kwasy DHA i EPA, obecne są w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela czy śledź, są ważne dla układu sercowo-naczyniowego. Przy czym DHA jest ważnym budulcem tkanki nerwowej, dlatego jego suplementację zaleca się już ciężarnym, a później – noworodkom, niemowlętom i dzieciom.

Kwasy Omega-3:

  • normalizują ciśnienie krwi,
  • działają przeciwzakrzepowo,
  • działają przeciwzapalnie,
  • wpływają na poprawę pracy mózgu: pamięć czy zdolność zapamiętywania,
  • są ważnym elementem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • wspierają odporność,
  • wpływają na prawidłowy poziom serotoniny i dopaminy w mózgu.
Kwasy Omega-3 należy uzupełniać wraz z dietą
Kwasy Omega-3 należy uzupełniać wraz z dietą © 123RF

Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać kwasów tłuszczowych, dlatego konieczna jest suplementacja. W krajach, w których spożywa się duże ilości ryb i owoców morza, a także wodorostów morskich – czyli m.in. w Japonii – długość życia jest średnio dłuższa o 5 lat niż w Stanach Zjednoczonych.

Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że współcześnie duża dysproporcja pomiędzy spożyciem kwasów omega-3 i omega-6 (obecnie 1:30) jest jedną z przyczyn występowania niektórych chorób cywilizacyjnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka