Jedno z najzdrowszych warzyw. Odkryto w nim "wieczne chemikalia"

Naukowcy wzięli pod lupę jarmuż z uwagi na to, że uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw, jednak wyniki badań okazały się wyjątkowo zaskakujące. W próbkach liściastego warzywa znaleźli "niepokojący" poziom toksycznych substancji. To niejedyne odkrycie, które zaniepokoiło ekspertów.

Niepokojące stężenia PFAS w jarmużuNiepokojące stężenia PFAS w jarmużu
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

"Archetypowe" warzywo zaskoczyło badaczy

Siedem z ośmiu próbek jarmużu, który można kupić na terenie Stanów Zjednoczonych Ameryki, przebadanych przez naukowców, miało niepokojące poziomy PFAS, czyli substancji per- i polifluoroalkilowych. To zwana również "wiecznymi chemikaliami" grupa ok. 15 tys. związków, które mogą przenikać do żywności.

Szereg badań, m.in. badaczy z Harvard’s University, wskazuje, że wysokie stężenie PFAS w organizmie może przyczyniać się do chorób metabolicznych, w tym otyłości. Wpływają negatywnie na układ hormonalny czy immunologiczny człowieka, a także zwiększają ryzyko chorób przewlekłych, m.in. nerek czy wątroby, oraz nowotworów. "Wieczne chemikalia" w największej ilości odkładane są w wątrobie i nerkach, a także we krwi.

Naukowcy byli zaskoczeni wynikami swoich badań. Robert Verkerk, założyciel organizacji non-profit Alliance for Natural Health, która opracowała raport, przyznaje, że nie spodziewali się odkrycia PFAS w jarmużu w takiej ilości. Jak podkreśla, grupa badawcza "chciała spojrzeć na archetypowe zdrowe warzywo".

Jedz jarmuż raz w tygodniu. Poczuj różnicę

Jarmuż z niepokojącymi stężeniami PFAS
Jarmuż z niepokojącymi stężeniami PFAS © Pixabay

- To dość przerażające i nie ma łatwego rozwiązania – konstatuje w rozmowie z The Guardian.

Toksyczny jarmuż?

Badania z lat 2019-2021 U.S. Food and Drug Administration (FDA) nie wykazały w jarmużu niczego niepokojącego, co zdziwiło naukowców. Dodatkowo większe stężenie PFAS wykryli w próbkach pochodzących z upraw ekologicznych. Badacze nie ustalili źródła skażenia, przypuszczają jednak, że winna może być zanieczyszczona "wiecznymi chemikaliami" woda lub ziemia uprawna.

Jak udało im się obliczyć na podstawie jednej z próbek, zaledwie dwie porcje jarmużu mogą dostarczyć do organizmu takie ilości PFAS, jak tygodniowa tolerowana ilość według wytycznych Unii Europejskiej.

W Europie EFSA (ang. European Food Safety Authority) kilka lat temu ustaliła nowy próg bezpieczeństwa dla głównych substancji perfluoroalkilowych. TWI, czyli tygodniowe tolerowane pobranie PFAS wynosi 4,4 nanograma na kilogram masy ciała. W oficjalnym komunikacie EFSA zwraca uwagę, że istnieje kilka dróg przedostawania się "wiecznych chemikaliów" do żywności – m.in. przez zanieczyszczoną glebę lub wodę podczas upraw, przez paszę i wodę dla zwierząt hodowlanych czy przez opakowania żywności zawierające PFAS.

Alliance for Natural Health chce rozszerzyć swoje badania na kolejne produkty spożywcze, w tym inne warzywa. Pragną również, by FDA zweryfikowało swoje metody pobierania próbek do badań.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka