Jedz 15 migdałów dziennie. Zobacz jak, to wpłynie na twoje zdrowie

Migdały to jedne ze smaczniejszych orzechów. Są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Co się stanie jeśli będziesz jadł 15 migdałów dziennie?

jedz 15 migdałów dziennie. Pomogą w walce z cholesterolemjedz 15 migdałów dziennie. Pomogą w walce z cholesterolem
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Migdały redukują poziom złego cholesterolu

W jednym z badań klinicznych naukowcy wykazali, że spożywanie migdałów może podwyższyć poziom dobrego cholesterolu HDL. W badaniu uczestniczyli ochotnicy, którzy mieli chorobę wieńcową. Spożywali oni codziennie 10 g migdałów, co odpowiada ok. 12-15 sztukom.

U pacjentów zaobserwowano nie tylko poprawę poziomu cholesterolu HDL. Okazuje się, że taka dawka migdałów może również pomoc w redukcji trójglicerydów i obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.

Dzięki temu u pacjentów obniżył się też się wskaźnik miażdżycowy, związany z przewlekłym zapaleniem i chorobami naczyniowymi.

Dlaczego powinieneś codziennie jeść orzechy?

Zalety spożywania migdałów

Spożywanie do 15 migdałów wspomaga działanie całego organizmu. Te orzechy zawierają sporo przeciwutleniaczy (z witaminą E na czele), które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników i dzięki temu opóźniają procesy starzenia się.

Migdały zawierają też spore ilości zdrowych tłuszczów, białek i błonnika, a także niewiele węglowodanów. To sprawia, że są świetną przekąską dla osób chorujących na cukrzycę. Kolejnym plusem jest spora zawartość magnezu, który bierze udział w ponad 300 procesach zachodzących w organizmie.

Migdały są też cennym źródłem fosforu i wapnia, które są niezbędne do utrzymania zdrowia kości. Jedzenie migdałów może wspomóc zapobieganie osteoporozie w późniejszym wieku.

W 100 g migdałów jest ok. 579 kcal. Są one więc dość kaloryczne, ale warto wprowadzić je do swojego jadłospisu. Kilka migdałów dziennie może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka