Jedz, ale tylko surowe. "Pokarm bogów" poprawia humor, zbija cholesterol i chroni serce

Ten produkt znamy pod postacią brązowego proszku pełnego cukru, który jest kaloryczną bombą i niewiele ma wspólnego ze zdrowiem. Jednak surowe ziarna kakaowca lub surowe mielone kakao to prawdziwe superfood i w takiej postaci warto je spożywać nawet codziennie.

Ziarna kakaowca obniżają poziom cholesterolu, chronią serce i układ nerwowyZiarna kakaowca obniżają poziom cholesterolu, chronią serce i układ nerwowy
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Ponad 300 substancji aktywnych

Ziarna kakaowca pochodzą z drzewa kakaowego (Theobroma cacao L.) porastającego lasy tropikalne Ameryki Południowej i Środkowej. Łacińską nazwę drzewo otrzymało w XVIII wieku, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza ona "pokarm bogów".

Drogocenne nasiona skrywają się we wnętrzu owoców przypominających piłkę futbolową – w każdym znajduje się od 20 do 60 ziaren. Są źródłem ponad 300 prozdrowotnych składników. Znajdziemy w nich moc potasu i magnezu, cynku i wapnia oraz witamin z grupy B, a także roślinnych polifenoli.

Ziarna kakaowca zawierają anandamid, teofilinę czy teobrominę. Ostatni z nich wpływa na poprawę pracy serca. Dobroczynny wpływ na układ krążenia mają także epikatechiny, związki, które wykazują działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Niektóre badania potwierdziły, że mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy, chorób serca, nowotworów i udaru mózgu.

Migdały, kakao i czekolada pomogą obniżyć cholesterol

Każdy owoc skrywa od 20 do 60 ziaren kakaowych
Każdy owoc skrywa od 20 do 60 ziaren kakaowych © Pixabay

Jak jeść surowe kakao?

Surowe kakao można kupić w formie mielonej albo całych ziaren. Te rozdrobnione przed przygotowaniem napoju należy zmielić dokładnie w młynku do kawy, a następnie zagotować w wodzie. Dopiero po takim procesie można napój posłodzić, doprawić cynamonem i wymieszać z mlekiem. Kruszone ziarna kakaowca można też dodawać do owsianek czy deserów. Ziarna kakaowca w całości warto chrupać jak orzechy.

W odróżnieniu od proszków instant - do przyrządzania kakao, jakie znajdziemy na sklepowych półkach czy czekolad, w których zawartość miazgi kakaowej przekracza niewiele ponad 35 proc., surowe ziarna kakao pozwalają cieszyć się całym dobrodziejstwem ich właściwości.

Dzięki magnezowi, potasowi i witaminom z grupy B nie tylko chronią serce oraz układ nerwowy.

Spożywanie ziaren kakaowca może:

  • zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę za sprawą flawonoli,
  • poprawiać krążenie krwi,
  • usprawniać pracę wątroby, zmniejszając ryzyko marskości,
  • redukować stres oksydacyjny,
  • obniżać poziom cholesterolu i zmniejszać ryzyko miażdżycy,
  • redukować stres i wpływać pozytywnie na koncentrację,
  • poprawiać nastrój dzięki obecności dwóch związków: fenyloetyloaminy (PEA) oraz anandamidu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka