Jedz do woli. Rak tej witaminy się boi

Uzupełnianie niedoborów witaminy D latem jest dość proste, ponieważ ludzki organizm może samodzielnie syntetyzować tę substancję dzięki promieniom słonecznym. A co w okresie zimowym? Czy suplementacja witaminy D to jedyne rozwiązanie? Okazuje się, że nie. Istnieją pewne sposoby, dzięki którym można nie tylko podnieść poziom witaminy D, a także poprawić ogólną kondycję organizmu.

Witaminę D można w prosty sposób uzupełnić przebywając na słońcu, albo na stałe włączyć do diety rybyWitaminę D można w prosty sposób uzupełnić przebywając na słońcu, albo na stałe włączyć do diety ryby
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Witamina D - właściwości

Większość z nas ma świadomość, że organizm ludzki nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować bez odpowiednich składników odżywczych, takich jak witaminy oraz minerały.

Witamina D to termin, którym określa się rozpuszczalne w tłuszczach steroidowe związki organiczne, wykazujące aktywność biologiczną cholekalcyferolu. Największe znaczenie odgrywają:

  • witamina D2 – substancja steroidowa, określana mianem ergokalcyferolu. Występuje między innymi w drożdżach oraz grzybach,
  • witamina D3 – substancja steroidowa, wytwarzana w organizmie z 7-dehydrocholesterolu. Znana jest powszechnie jako cholekalcyferol. Występuje między innymi w żywności pochodzenia zwierzęcego.

Witamina D spełnia w ludzkim ciele wiele istotnych funkcji, między innymi pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, co przekłada się na prawidłowy rozwój układu kostnego oraz gęstość kości u małych dzieci oraz niemowlaków. Oprócz tego witamina D pobudza komórki do produkowania przeciwciał, chronią układ immunologiczny.

To także silna broń w walce z nowotworami. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego udowodnili, że witamina D wpływa na zmniejszenie zachorowalności na raka piersi, jelita grubego i prostaty. Ryzyko zachorowania u chorych z prawidłowym stężeniem witaminy D we krwi zmniejsza się nawet o 50 proc.

Suplementacja witaminy D w okresie zimowym

Stosowanie suplementów zawierających witaminę D w okresie zimowym jest niezwykle istotne, ponieważ w miesiącach takich jak grudzień, styczeń czy luty synteza skórna składnika mającego ogromny wpływ na zdrowie człowieka jest niemożliwa.

Organizm ludzki jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminę D wyłącznie w okresie letnim, przez mniej więcej trzy miesiące i to wyłącznie wtedy, kiedy warunki pogodowe są sprzyjające.

Suplementowanie witaminy D warto rozpocząć w październiku, a zakończyć w marcu. Substancja zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, z tego powodu suplementy zawierające ten składnik powinno się stosować po spożyciu posiłku.

Naturalne sposoby na uzupełnienie witaminy D

Witamina D występuje w takich produktach żywnościowych, jak tłuste ryby morskie np. węgorz, makrela, śledź, łosoś norweski, tuńczyk. W 100 gramach świeżego węgorza znajduje się aż 1200 j.m. witaminy. Osoby, które nie spożywają na co dzień ryb, witaminę D znaleźć mogą w żółtkach jajek. Jedno kurze żółtko dostarcza około 37 IU tego ważnego składnika.

Alternatywą dla suplementów z witaminą D mogą być niektóre grzyby. Witamina D2 stanowi ważny składnik pieprznika jadalnego, zwanego kurką, grzybów Shiitake, a także pieczarek.

Poza grzybami, warto sięgać po tran, zwany również olejem z wątroby dorsza atlantyckiego. Produkt ten obfituje nie tylko w witaminy A i D. Stanowi również doskonałe źródło kwasów omega-3 (DHA i EPA), które wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny.

Jakie są skutki niedoboru witaminy D?

Niedobór witaminy D w organizmie może objawiać się w postaci zmian kostno-szkieletowych. W przypadku dzieci niedostateczne zaopatrzenie organizmu w ten składnik może skutkować krzywicą oraz różnorodnymi schorzeniami układu kostno-stawowego.

Badania przeprowadzone przez specjalistów wykazały również, że niewystarczająca dawka witaminy D w organizmie może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, takich jak nowotwór jelita grubego czy rak prostaty, chorób układu sercowo-naczyniowego, np. zawału mięśnia sercowego, chorób autoimmunologicznych.

Niedobór witaminy D może doprowadzić także do rozwoju cukrzycy oraz problemów natury psychicznej.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka