6 z 7Czy wszyscy mogą go spożywać?
- Mintaj charakteryzuje się najniższymi pozostałościami dioksyn spośród wszystkich badanych ryb. Ma niską zawartość rtęci. Z tego punktu widzenia ryba ta jest jak najbardziej dozwolona dla dzieci i kobiet w ciąży – mówi dla WP abcZdrowie Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyk i autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Jak dodaje ekspertka, mintaj często wykorzystywany jest też jako składnik paluszków do ryb czy surimi.
- Te produkty niestety nie będą miały już za wiele wspólnego ze zdrowiem. Są to produkty wysokoprzetworzone, z dodatkiem konserwantów, wzmacniaczy smaku czy z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego. Możemy w nich znaleźć także utwardzane tłuszcze roślinne – komentuje dietetyczka.
Właśnie dlatego, jeżeli decydujemy się na ryby – zawsze wybierajmy świeże. Te zamrożone możemy rozmrozić tylko raz.
- Nie do końca ufam rybom mrożonym w marketach. Trudno nam przecież prześledzić cały proces dotarcia ich do sklepu. Nie wiemy, czy na każdym etapie transportu była odpowiednio zamrożona – dodaje ekspertka.
Zobacz też: Sprawdź, dlaczego podczas upałów lepiej unikać mięsa i kawy?