Jedz przynajmniej dwa razy w tygodniu. Oto najzdrowsze gatunki ryb
Ryby są niezwykle wartościowe dla organizmu ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka. W składzie obecne są również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i kwasy omega-3. Jakie gatunki ryb należy włączyć do diety?
1. Pstrąg
Pstrąg tęczowy to ryba słodkowodna, która żyje w czystej i dobrze natlenionej wodzie, nie jest też narażony na wysokie zanieczyszczenie substancjami chemicznymi. Pstrąg powinien być spożywany przez większość osób, również na diecie redukcyjnej.
Ryba ta może stanowić alternatywę dla mięsa drobiowego, dodatkowo nawet po obróbce termicznej zawiera dużą ilość wartości odżywczych (witamin z grupy B i kwasów tłuszczowych). Należy unikać jedynie głębokiego smażenia, ze względu na możliwość powstania związków rakotwórczych.
2. Łosoś
Łosoś to zdrowa ryba, która zalecana jest szczególnie dla pacjentów zmagających się ze stanami zapalnymi stawów i artretyzmem, ze względu na zwiększanie syntezy kolagenu w organizmie.
Jednocześnie wspiera utrzymanie prawidłowych wartości ciśnienia tętniczego krwi i oczyszczanie układu krwionośnego z tłuszczu. Kupując łososia należy zwracać uwagę na jego skórę, powinna być lekko wilgotna i gładka. Zapach ryby nie może być ostry, a jej oczy zapadnięte i zamglone.
3. Dorsz
Dorsz uważany jest za najzdrowszą z ryb - obfitującą w pełnowartościowe białko. Może zastępować białe i czerwone mięso w diecie ze względu na dowolność sposobu obróbki termicznej.
Już 100 gramów ryby pokrywa niespełna połowę dziennego zapotrzebowania na selen. W składzie znajduje się również witamina B12 i fosfor, a także kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Z wątroby dorsza pozyskiwany jest tran, który obfituje w witaminę A i D.
4. Makrela
Makrela to korzystna dla zdrowia ryba, która zawiera selen, fosfor, witaminę D i kwasy omega-3. Wspiera układ odpornościowy, regenerację komórek, poprawia kondycję kości i zębów.
Makrela jest wartościowa szczególnie dla dzieci w czasie intensywnego wzrostu i osób zagrożonych ubytkiem masy mięśniowej. Ryba może nie być jednak odpowiednia dla kobiet w ciąży i okresie karmienia ciąży ze względu na ryzyko kumulacji związków rtęci.
5. Sandacz
Sandacz to chuda ryba zawierającą witaminę D3 i łatwo przyswajalne białko. W składzie obecny jest również selen, który pokrywa około 80 procent dziennego zapotrzebowania.
Pierwiastek ten podnosi odporność organizmu i niweluje skutki wolnych rodników.
6. Karp
Karp to popularna ryba, szkoda że tylko w okresie świątecznym. Warto po nią sięgać zdecydowanie częściej. Produkt ten pozytywnie wpływa na stawy, wspiera syntezę białek w mięśniach i regenerację organizmu po treningu. Jest idealną rybą dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu kalorycznym.
7. Leszcz
Na liście najzdrowszych ryb znajduje się również leszcz, który posiada wyjątkowo łatwo przyswajalne białko. Zawiera długołańcuchowe polienowe kwasy tłuszczowe, niezwykle korzystne dla organizmu, a także witaminy z grupy B i witaminę E. Ryba wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i redukuje ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
8. Węgorz
Węgorz europejski to produkt o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawarta w składzie witamina A chroni organizm przed wolnymi rodnikami, wspomaga produkcję włókien kolagenowych.
Węgorz jest też świetnym źródłem niacyny, niezbędnej do właściwej pracy mózgu i syntezy hormonów płciowych. Dodatkowo zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, fosfor i selen.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl