Trwa ładowanie...

Jedz warzywa – uchroń się przed rakiem (WIDEO)

Avatar placeholder
27.08.2019 11:09

Sposób odżywiania wpływa na ryzyko powstawania chorób nowotworowych. Warto zmienić złe nawyki, a do diety włączyć więcej warzyw. Obejrzyj wideo i dowiedz się, które produkty są szczególnie polecane w profilaktyce antynowotworowej.

Jedz warzywa - uchroń się przed rakiem. Brokuł, kalafior, soja czy zielona herbata to tylko niektóre produkty, które mogą zapobiegać nowotworom. Dietetycy powtarzają: włącz je do swojej diety w ramach profilaktyki zdrowotnej. Chemoprewencja to stosowanie naturalnych lub chemicznych substancji, które przeciwdziałają powstawaniu komórek nowotworowych.

Najlepiej spożywać warzywa krzyżowe. Czym one są? To grupa roślin, do której można zaliczyć warzywa kapustne (na przykład kalafior, brokuł, jarmuż), rośliny oleiste (np. rzepak, kapusta, słonecznik) i liściowe (np. burak, szpinak, cykoria) oraz niektóre przyprawy.

Warzywa te zawierają glukozynolany, czyli substancje o właściwościach przeciwnowotworowych. Spożywając produkty roślinne warto dodać do nich gorczycę. Zwiększa ona przyswajalność tych organicznych związków. Mężczyźni powinni jeść brokuły z pomidorami.

Warzywa te w połączeniu zmniejszają ryzyko nowotworu prostaty. Nie zapominajmy o przyprawach. Kurkuma zawiera kurkuminę, która ma również działanie przeciwnowotworowe. Ma ona jednak słabą przyswajalność w naszym organizmie, więc warto dodać do niej czarny pieprz, który ułatwi ten proces.

Innym, cennym produktem jest soja. Zawiera geisteinę, czyli związek chemiczny z grupy flawonoidów. Ma ona wlaściwości podobne do ludzkich estrogenów. Pij zieloną i białą herbatę. Mają one działanie antyoksydacyjne. Są to związki przeciwutleniające, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze