- mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Jedzenie bogate w potas. Jedz jak najczęściej
Objawy niedoboru potasu mogą uderzyć w cały organizm. Wśród najczęściej zgłaszanych symptomów wymienia się kołatanie serca, problemy z pamięcią, skurcze mięśni, zaparcia oraz ogólne osłabienie. Dlatego tak ważne jest, by znać produkty, które są jego bogatym źródłem.
Słodkie ziemniaki znajdują się na szczycie rankingu produktów bogatych w potas. 100 gramów słodkiego ziemniaka to 118 kcal i 816 mg potasu, czyli jakieś 17 proc. dziennego zapotrzebowania na ten minerał.
Znajdziemy tu również błonnik, beta-karoten i węglowodany.
Suszone śliwki i sos pomidorowy
Suszone śliwki
100 gramów suszonych śliwek to 804 miligramy potasu. Bogate są one również w beta-karoten i błonnik.
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy jest nawet lepszym źródłem potasu niż świeże warzywa. Jedna czwarta kubka dostarcza go w ilości aż 664 miligramów.
Liście buraków i soja
Liście buraków
Pół kubka liści buraków dostarcza aż 664 miligramy potasu. Można przyrządzić je w sałatce bądź ugotować. Znajdziemy tu również spore ilości przeciwutleniaczy i kwasu foliowego.
Soja
Nieprzetworzona soja to doskonałe źródło białka. Pół kubka moczonych i ugotowanych ziaren soi dostarcza niemal 500 mg potasu.
Fasola
Fasola
Pół kubka białej fasoli to aż 600 mg potasu. Jest ona także bogatym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B1, (tiaminy), która poprawia pamięć, koncentrację i zdolność logicznego myślenia.
Małże
Jeden małż dużej wielkości (20 g) to 63 miligramy potasu przy 15 kaloriach. 100 gramów małży to już 314 miligramów potasu. Ponadto znajdziemy tu również ogromne ilości witaminy B12.
Sok z marchwi
Sok marchwiowy
Sok z marchwi charakteryzuje się wysoką zawartością soli potasu. Może stanowić źródło uzupełniające zapasy tego minerału w organizmie. Wskazany jest szczególnie osobom, które zażywają moczopędne medykamenty lub cierpią na bolesne skurcze łydek.
Banany
Wiele osób zna już banany jako bogate źródło potasu. Owoc ten dostarcza również sporej ilości węglowodanów, skutecznie zaspokajając apetyt.
Ryby
Ryby to również bogate źródło cennych dla zdrowia pierwiastków.
Na przykład 100 gramów halibuta dostarcza 576 mg potasu. Ryby zawierają również znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy.