Trwa ładowanie...

Jedzenie jednego jajka dziennie nie zwiększa ryzyka udaru mózgu

Cholesterol od lat jest na tapecie naukowców. Wciąż badają jego związek z chorobami układu krążenia. Według nowych badań fińskich naukowców spożycie cholesterolu nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem udaru.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść jajko na miękko?"

1. Cholesterol a ryzyko udaru mózgu

Badania dotyczące cholesterolu i spożycia jaj często stoją ze sobą w sprzeczności. W przypadku większości ludzi spożycie cholesterolu nie wpływa na obniżenie lub podwyższenie go w surowicy krwi.

Wyjątkiem są osoby, które są nosicielami fenotypu apolipoproteiny E 4 (APOE4). Substancja ta wpływa na metabolizm cholesterolu i może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. U tych osób wpływ cholesterolu w diecie na jego stężenie w surowicy jest większy.

Badania fińskich naukowców ukazują wpływ cholesterolu na ryzyko udaru mózgu.

2. Jedzenie jednego jajka dziennie a ryzyko udaru

Fińscy naukowcy opisali na łamach ''American Journal of Clinical Nutrition'' wyniki swoich badań dotyczących wpływu cholesterolu na ryzyko udaru mózgu. Badacze z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii wykazali, że umiarkowane spożycie cholesterolu i spożycie jajek nie zwiększa ryzyka udaru mózgu, nawet u osób, które są nosicielami APOE4.

W badaniach naukowcy przeanalizowali zwyczaje żywieniowe 1950 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat, którzy nie byli zagrożeni chorobami układu krążenia. W fińskiej populacji nosicielami APOE4 jest nawet 1/3 Finów. Dane na temat nosicielstwa APOE4 były znane dla 1 015 z nich, a 32 proc. z nich było nosicielami.

Naukowcy obserwowali badanych przez 21 lat. W tym czasie u 217 mężczyzn stwierdzono udar. Okazało się jednak, że cholesterol dostarczany z jedzeniem, w tym pochodzący z jajek, nie miał wpływu na ryzyko udaru, nawet u osób z APOE4.

Fińscy naukowcy sugerują, że umiarkowane spożycie cholesterolu lub spożywanie jednego jajka dziennie nie wiąże się z ryzykiem udaru, nawet jeśli występuje mutacja APOE4. W fińskim badaniu 1/4 całkowitego spożycia cholesterolu pochodziła z jaj.

Zanim jednak przyznamy, że spożycie cholesterolu nie jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu, badania trzeba przeprowadzić na większej grupie, a także wśród osób ze stwierdzonymi chorobami układu krążenia. To właśnie oni powinni ograniczać spożycie cholesterolu i jaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.