Sos pomidorowy wpływa korzystnie na zdrowie. Może zmniejszyć zachorowanie na raka

Według hiszpańskich naukowców pomidory mają cudowne właściwości dla naszego zdrowia. Zwiększają poziom zdrowych bakterii w jelitach, chronią skórę, wspomagają trawienie. Dzieje się tak jednak wtedy, gdy spożywamy je już po obróbce, np. w sosie lub ketchupie.

Likopen, zawarty w pomidorach, jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, gdy spożywamy go w formie ugotowanej i skoncentrowanej.Likopen, zawarty w pomidorach, jest lepiej przyswajalny przez nasz organizm, gdy spożywamy go w formie ugotowanej i skoncentrowanej.
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Dlaczego warto jeść pomidory?

Nie od dziś wiadomo, że są dobre dla zdrowia. Jednym z głównych powodów jest to, że zawierają likopen. To barwnik z rodziny karotenoidów, który jest odpowiedzialny za czerwony kolor warzywa. To przeciwutleniacz, który może chronić przed rakiem – zwłaszcza prostaty i szyjki macicy. Jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm, gdy spożywamy go po obróbce cieplnej.**

Tajemnica tkwi w likopenie

Naukowcy z Uniwersytetu Politècnica de València badali wpływ przeciwutleniaczy na trawienie. Substancje te chronią komórki przed uszkodzeniem. Dlaczego sos pomidorowy jest lepszy od świeżego pomidora? Proces gotowania sprawia, że likopen jest bardziej skoncentrowany. Dzięki temu, więcej substancji wchłania się do naszego organizmu poprzez układ pokarmowy. A co za tym idzie, wzmacniają się probiotyczne właściwości pomidorów, które pobudzają wzrost zdrowych bakterii w jelitach.

Pomidory mogą zmniejszać ryzyko nowotworów

Hiszpańscy naukowcy stwierdzili również, że ekstrakty z pomidorów hamują rozprzestrzenianie się komórek rakowych. Jedzenie pomidorów może spowalniać rozwój nowotworu żołądka, prostaty czy szyjki macicy. Zespół z Walencji uważa, że konieczne jest jednak pogłębienie wiedzy w tym temacie i przeprowadzenie dalszych badań.

Pomidory zawierają likopen, który chroni przed rakiem
Pomidory zawierają likopen, który chroni przed rakiem © 123rf.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka