Trwa ładowanie...

Jedzenie kurczaka dwa razy w tygodniu zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca. Badania Amerykanów

Sięganie po mięso sprzyja rozwojowi chorób sercowych
Sięganie po mięso sprzyja rozwojowi chorób sercowych (iStock)

Wystarczy dwa razy w tygodniu sięgnąć po kurczaka, by zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Na tym nie kończą się złe wieści. Duża ilość przetworzonego mięsa w diecie również sprzyja problemom sercowym i przedwczesnym zgonom. Po raz kolejny potwierdziły to badania wykonane w Stanach Zjednoczonych.

1. Serce nie lubi kurczaka ani przetworzonego mięsa

Naukowcy ostrzegają. Częste sięganie po przetworzone mięso, takie jak hot dogi, szynka czy salami zwiększa szansę na przedwczesną śmierć. Po raz kolejny potwierdzili to w swoich badaniach amerykańscy badacze. Ich zdaniem zdrowe serce nie idzie w parze z dietą bogatą w mięso i to niezależnie od jego rodzaju.

Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso?
Co się dzieje, gdy codziennie jesz mięso? [5 zdjęć]

Chociaż coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, nadal większość z nas nie wyobraża sobie bezmięsnej

zobacz galerię

Ryzyko zachorowania na choroby sercowe wzrasta o 4 proc. u osób, które spożywają kurczaka co najmniej dwa razy w tygodniu. Z kolei osoby sięgające po bekon dwa razy w tygodniu są o 7 proc. bardziej narażone na rozwój chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz film: "Fast food niszczy układ odpornościowy"
Dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko chorób sercowych
Dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko chorób sercowych (iStock)

Amerykańscy naukowcy z uniwersytetów Northwestern i Cornella przeanalizowali diety prawie 30 tys. osób. Na tej podstawie stwierdzili, że miłośnicy przetworzonego mięsa mówiąc w skrócie skracają sobie życie.

Osoby, które często sięgają po czerwone mięso są o 3 proc. bardziej narażone na śmierć w młodym wieku. Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zawału, nadciśnienia, miażdżycy oraz nowotworu.

Zobacz także: Konsekwencje jedzenia mięsa. Spożywanie kurczaka ma wpływ na rozwój trzech rodzajów raka

2. Zamiast mięsa sięgnij po ryby

Naukowcy przekonują, że najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie mięsa – rybami. Badania pokazują, że jedzenie łososia, dorsza lub tuńczyka może chronić nasze serce.

"Modyfikacja spożycia białek zwierzęcych może być ważną strategią pomagającą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zagrożenie związane z przedwczesną śmiercią" – podkreśla Victor Zhong jeden z autorów badania, z wydziału nauk o żywieniu na Uniwersytecie Cornella.

Co 9 minut ktoś umiera w Polsce z powodu niewdolności serca
Co 9 minut ktoś umiera w Polsce z powodu niewdolności serca (iStock)

Tymczasem najnowsze badania opublikowane w JAMA Internal Medicine to kolejne potwierdzenie na to, że dieta bogata w mięso może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób.

"Spożycie czerwonego mięsa jest również konsekwentnie powiązane z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak rak" – podkreśla prof. Norrina Allen, z Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Przeczytaj także: Jedzenie grillowanego lub mocno wypieczonego mięsa zwiększa ryzyko nadciśnienia

3. Pierwsze objawy chorób serca

Choroby serca i układu krążenia są drugim najczęstszym zabójcą w Wielkiej Brytanii, w Polsce - pierwszym. Autorzy badania uważają, że wprowadzenie nawet niewielkich modyfikacji w naszej diecie, jest w stanie wydłużyć życie wielu osobom.

Eksperci przypominają, że dorośli powinni starać się jeść więcej owoców morza, orzechów i fasoli.

Dieta bogata w owoce i warzywa korzystnie wpływa na serce
Dieta bogata w owoce i warzywa korzystnie wpływa na serce (iStock)

Brytyjska służba zdrowi zaleca, by ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do 70 g dziennie. W Polsce statystyki pokazują, że co 9 minut ktoś umiera na serce. Na niewydolność serca cierpi około 700-800 tysięcy chorych.

Lekarze opracowali listę pierwszych objawów, które mogą świadczyć o rozwoju chorób serca:

  • Ból w klatce piersiowej,
  • Mdłości,
  • Ból brzucha przypominający niestrawność,
  • Uczucie duszności i gorąca oraz bóle w klatce piersiowej,
  • Ból nóg - skurcze łydek,
  • Ból ramion,
  • Ból szczęki lub pleców,
  • Duszenie, uczucie dławienia,
  • Opuchnięte kostki,
  • Ekstremalne zmęczenie,
  • Nieregularne bicie serca.

Części z tych objawów trudno jednoznacznie skojarzyć z problemami sercowymi, ale warto zwrócić na nie uwagę i skonsultować niepokojące sygnały z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze