Jedzenie orzechów może obniżyć ryzyko raka jelita. Nowe badania

Zespół naukowców z King's College London przeprowadził badania, z których wynika, że spożywanie orzechów może korzystnie wpływać na jelita. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości dobrych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, który stanowi pożywkę dla bakterii zasiedlających jelita.

Migdały pozytywnie wpływają na pracę jelitMigdały pozytywnie wpływają na pracę jelit
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gałązkiewicz

Orzechy pozytywnie wpływają na pracę jelit

Udowodniono, że spożywanie orzechów (zwłaszcza migdałów) w szczególności rozkłada się na maślan, rodzaj korzystnego krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego. Ponadto istnieją dowody, że orzechy działają probiotycznie oraz pomagają odżywiać i rozwijać pożyteczne kultury bakterii. Pozytywne działanie orzechów może być związane z wysoką zawartością kwasu alfa-linolenowego, należącego do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega 3.

- Mikrobiota jelitowa wpływa na zdrowie człowieka poprzez produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak maślan. Cząsteczki te działają jako źródło paliwa dla komórek w okrężnicy; regulują wchłanianie innych składników odżywczych w jelicie grubym. Jelita pomagają zrównoważyć układ odpornościowy – powiedział profesor dietetyki Kevin Whelan.

Z innych badań wynika, że maślan ma potencjalny efekt ochronny przed rakiem okrężnicy. Na rozwój tego raka wpływ ma niewłaściwa dieta.

- Duży materiał dowodowy sugeruje, że dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita – potwierdza NHS.

Z tego powodu Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej zaleca, aby ludzie, którzy spożywają więcej niż 90 g (wagi po ugotowaniu) dziennie czerwonego i przetworzonego mięsa, ograniczali do 70 g dziennie.

Do przetworzonego mięsa zalicza się m.in. konserwy, wędliny czy paczkowane mięso, które uległo wcześniej obróbce.

Istotna rola błonnika

NHS dodaje, że dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko raka jelita. Wedle wytycznych spożycie błonnika powinno wynosić do 30 g dziennie. Garść migdałów (30g) zawiera 3,8 g błonnika.

- Orzechy są pokarmem bogatym w składniki odżywcze, dostarczającym nam błonnika, białka, witamin, minerałów i innych mikroelementów – powiedziała dietetyk Victoria Taylor z British Heart Foundation.

Katarzyna Gałązkiewicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka