Orzechy włoskie - właściwości, profilaktyka chorób
Podczas 241 zjazdu American Chemical Society naukowcy oświadczyli, iż ze wszystkich orzechów najzdrowsze są orzechy włoskie.
W tym artykule:
Właściwości orzechów włoskich
Uczeni potwierdzają, iż pod względem właściwości zdrowotnych, orzechy włoskie przewyższają migdały, orzeszki ziemne, orzechy pekanowe, pistacje, nerkowce, orzechy makadamii, brazylijskie i laskowe. Orzechy włoskie zawierają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż każde inne orzechy. Co więcej, działanie antyoksydantów, których są źródłem, jest od 2 do 15 razy silniejsze od działania witaminy E. Fakt, iż orzechów włoskich, w przeciwieństwie do innych, nie praży się również działa na ich korzyść, gdyż ogrzewanie do wysokich temperatur negatywnie wpływa na wartości odżywcze. Orzechy włoskie są również bogatym źródłem wartościowego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów, a przy tym nie zawierają glutenu i białka mlecznego, czyli substancji, na które niektórzy mogą być uczuleni.
Spożywanie orzechów włoskich
Dietetycy przeprowadzili badania, które wskazują, iż regularne spożywanie orzechów włoskich może okazać się pomocne w zapobieganiu rozwojowi chorób serca, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych rodzajów chorób nowotworowych. Efekt leczniczy można uzyskać przy spożywaniu 7 orzechów włoskich dziennie.
Zobacz także:
- Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów
- Orzechowa recepta na zdrowie i długowieczność
- 5 właściwości orzechów brazylijskich o których nie miałeś pojęcia
Ile kalorii mają orzechy włoskie?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 117 g (1 szklanka, pokrojony) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 654 kcal | 765 kcal |
| Białko | 15,23 g | 17,82 g |
| Węglowodany | 13,71 g | 16,04 g |
| Cukier | 2,61 g | 3,05 g |
| Błonnik | 6,70 g | 7,84 g |
| Tłuszcz | 65,2 g | 76,3 g |
| Tłuszcze nasycone | 6,13 g | 7,17 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 8,93 g | 10,45 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 47,2 g | 55,2 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 1,30 mg | 1,52 mg |
| Równoważnik folianów | 98,0 µg | 115 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,34 mg | 0,40 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,15 mg | 0,18 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,13 mg | 1,32 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,57 mg | 0,67 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,54 mg | 0,63 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 98,0 µg | 115 µg |
| Witamina B4 - cholina | 39,2 mg | 45,9 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 20,0 i.u. | 23,4 i.u. |
| Witamina A | 1,00 µg RAE | 1,17 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 12,00 µg | 14,04 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 9,00 µg | 10,53 µg |
| Witamina E | 0,70 mg | 0,82 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 2,70 µg | 3,16 µg |
| Wapń | 98,0 mg | 115 mg |
| Żelazo | 2,91 mg | 3,41 mg |
| Magnez | 158 mg | 185 mg |
| Fosfor | 346 mg | 405 mg |
| Potas | 441 mg | 516 mg |
| Sód | 2,00 mg | 2,34 mg |
| Cynk | 3,09 mg | 3,62 mg |
| Miedź | 1,59 mg | 1,86 mg |
| Mangan | 3,41 mg | 3,99 mg |
| Selen | 4,90 µg | 5,73 µg |
| Woda | 4,07 g | 4,76 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.