Jedzenie orzechów włoskich może powodować poprawę nastroju u młodych osób
Nowe badania sugerują, że jedzenie orzechów włoskich może być kluczem do zwiększenia poczucia zadowolenia u młodych osób, przede wszystkim studentów.
Eksperci podkreślają, że okres studiów może być stresujący dla młodych ludzi, którzy często zmuszeni są wygospodarować czas na pracę i naukę, a do tego nie stronią od spotkań towarzyskich. Naukowcy twierdzą, iż prawidłowe odżywianie, wykonywanie ćwiczeń ruchowych oraz duże ilości snu, to czynniki, które mogą pomóc załagodzić stres.
Nowe badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Nowym Meksyku, sugeruje, że jedzenie orzechów włoskich może przyczynić się do poprawy zdrowia psychicznego.
W ramach badania profesor Peter Pribiš zbadał związek między spożywaniem orzechów włoskich a nastrojem u młodych osób.
„W przeszłości badania nad orzechami wykazały ich korzystny wpływ na wiele czynników zdrowotnych, takich jak choroby serca, cukrzyca i otyłość" – powiedział Pribiš.
„Nasze badanie było inne, ponieważ skupiliśmy się na zdolnościach poznawczych – w sposób kontrolowany mierzyliśmy nastrój u mężczyzn i kobiet po zjedzeniu orzechów" – wyjaśnia profesor.
Uczestnikami badania było 64 studentów w wieku 18-25 lat, pochodzących z różnych grup etnicznych.
Zostali oni poproszeni o zjadanie trzech kromek chleba bananowego dziennie przez szesnaście tygodni. Przez osiem tygodni mieli spożywać chleb bananowy z orzechami a przez kolejne osiem - bez nich.
Pożywienie zostało zmielone, aby chleb bananowy z orzechami i bez nich wyglądał podobnie. Wraz z pieczywem uczestnicy spożywali codziennie pół szklanki orzechów włoskich. Nastrój studentów zmierzono na koniec każdego z ośmiotygodniowych okresów.
Aby tego dokonać, wykorzystali oni test POMS (Profiles of Mood States), wskazujący na jeden z sześciu stanów emocjonalnych: napięcie, depresja, złość, zmęczenie, energia, dezorientacja. W wyniku badania uzyskuje się wynik określający poziom zaniepokojenia – im jest on niższy, tym lepszy jest nastrój badanego.
Stwierdzono znaczną poprawę nastroju u zdrowych, młodych mężczyzn w okresie, w którym spożywali orzechy włoskie.
„Zaobserwowaliśmy 28-procentową poprawę nastroju wśród młodych mężczyzn. Jednak nie odnotowaliśmy korzystnej zmiany nastroju u kobiet. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna” – mówi profesor.
Naukowcy wyjaśniają, że orzechy włoskie zawierają szereg składników odżywczych (m.in. kwas alfa-linolenowy, kwas foliowy, witaminę E, polifenole, czy melatoninę), których połączenie może być odpowiedzialne za poprawę nastroju.
Przeczytaj koniecznie
„Jedz więcej orzechów włoskich. Jest to prosta metoda na poprawę nie tylko nastroju, ale także ogólnego stanu zdrowia. Zalecana dawka to jedna garść dziennie" – mówi Pribiš.