Kwas linolenowy – wzór, właściwości i źródła oraz wpływ na organizm

Kwas linolenowy to organiczny związek chemiczny z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz kwas gamma-linolenowy (GLA). ALA należy do rodziny kwasów Omega-3, zaś GLA do kwasów Omega-6. Obydwa mają wiele właściwości zdrowotnych, głównie związanych z profilaktyką chorób przewlekłych. Gdzie ich szukać?

Kwas linolenowy to organiczny związek chemiczny, który należy do tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i grupy tłuszczowych kwasów egzogennych.Kwas linolenowy to organiczny związek chemiczny, który należy do tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i grupy tłuszczowych kwasów egzogennych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest kwas linolenowy?

Kwas linolenowy to organiczny związek chemiczny, który należy do tak zwanych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i grupy tłuszczowych kwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie syntetyzuje. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Istnieją dwa rodzaje kwasu linolenowego. To kwas alfa-linolenowy (ALA), który należy do grupy kwasów omega-3 oraz gamma-linolenowy (GLA) z grupy omega-6. Kwas linolenowy – wzór

  • Wzór sumaryczny kwasu alfa-linolenowego to C18H30O2
  • Wzór sumaryczny kwasu γ-linolenowego to C18H30O2

Kwas linolenowy – źródła

Gdzie można znaleźć kwas α-linolenowy? Ten występuje w postaci estru z gliceryną w niewielkich ilościach w tłuszczach roślinnych, głównie w oleju lnianym, szczególnie w oleju wysokolinolenowym i tłuszczach zwierzęcych.

Najbogatszymi łatwo dostępnymi źródłami ALA są:

ALA występuje również w orzechach laskowych, włoskich i brazylijskich, pestkach dyni i winogron, soi, kiełkach pszenicy, nasionach kukurydzy, zielonych warzywach liściastych i tofu. Łyżka siemienia lnianego zawiera 2,2 g kwasu linolenowego, łyżka oleju rzepakowego – 1,3 g, a w łyżce oleju lnianego jest aż 8,5 g kwasu.

Kwas gamma-linolenowy jest obecny w nasionach wiesiołka, konopi siewnych, żmijowca zwyczajnego, agrestu i czarnej porzeczki, spirulinie i ogóreczniku lekarskim oraz olejach z powyższych nasion.

Jeśli chodzi o zapotrzebowanie, osoby dorosłe powinny spożywać 1-2 g kwasu dziennie.

Kwas linolenowy – właściwości

Kwas ALA jest podobny do kwasów EPA i kwasy DHA, które są składnikami tranu. Co ciekawe, organizm człowieka jest w stanie zmienić kwas linolenowy w kwasy EPA i DHA, które są bardzo ważne dla funkcjonowania ustroju. GLA jest prekursorem prostaglandyny PGE1, hormonalnie czynnej pochodnej kwasu arachidonowego, obdarzonej licznymi funkcjami biologicznymi.

Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ograniczanie ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans w diecie. Dlaczego? Kwasy tłuszczowe omega-3, w szczególności kwasy EPA i DHA, zmniejszają stany zapalne w organizmie. Odgrywają również istotną rolę w rozwoju mózgu i procesie wzrostu. I ALA, i GLA, mogą mieć znaczenie w profilaktyce przewlekłych chorób, na przykład choroby serca czy zapalenia stawów.

Wpływ kwasu linolenowego na organizm

Zarówno ALA, jak i GLA, przynoszą wiele korzyści zdrowotnych i leczniczych. Istnieją dowody na to, że spożywanie produktów zawierających kwas linolenowy wpływa korzystnie na stan zdrowia.

Kwas linolenowy a serce

Jedno z badań wykazało, że dieta bogata w kwas linolenowy zmniejsza ryzyko zawału serca ze skutkiem śmiertelnym. Inne wskazały na zależność pomiędzy spożywaniem produktów z kwasem linolenowym a prawdopodobieństwem śmierci na skutek choroby serca. Osoby, których jadłospis uwzględniał produkty zawierające kwas linolenowy, były mniej narażone na poważne następstwa choroby serca.

Kwas linolenowy a cholesterol

Badania na orzechach włoskich zawierających dużo kwasu linolenowego wykazały, że obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. W przypadku oleju lnianego naukowcy są podzieleni. W niektórych badaniach olej ten obniżał poziom cholesterolu u badanych, w innych nie dostrzeżono takiego działania.

Kwas linolenowy a ciśnienie krwi

Udowodnione jest działanie kwasu na ciśnienie krwi. Zarówno dieta, jak i suplementy diety z kwasami omega-3 nieznacznie je obniżają u osób z nadciśnieniem. Jedno z badań wykazało, że dieta bogata w kwas linolenowy może obniżyć ryzyko wysokiego ciśnienia nawet o 30%. Badania sugerują, że suplementy diety z kwasami omega-3 mogą zmniejszać stan zapalny i poprawiać funkcjonowanie płuc u chorych na astmę.

Kwas linolenowy a skóra

Niedobór GLA sprawia, że pojawiają się kłopoty ze skórą. Ta staje się sucha i nieelastyczna oraz nieodporna na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Pojawiają się zmarszczki oraz ranki i pęknięcia naskórka, które trudniej się goją.

Kwas ALA to antyoksydant chroniący organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, to jest związków przyspieszających proces starzenia się i zwiększających ryzyko powstania nowotworów. W badaniu z roku 2003 wykazano, że stosowanie kwasu γ-linolenowego w diecie nie wpływa na przebieg atopowego zapalenia skóry (AZS).

Kwas linolenowy – suplementacja

Kwas linolenowy korzystnie wpływa na organizm, ale by skorzystać w pełni z jego właściwości, warto przyjmować go z pokarmem, a nie w formie suplementów. Nie zawsze jest to jednak możliwe. Jeżeli nie przepadasz za tymi produktami, a chcesz skorzystać z właściwości kwasu linolenowego, rozważ stosowanie suplementów diety. Zanim jednak zaczniesz je zażywać, skonsultuj się z lekarzem, czy możesz łączyć je z przyjmowanymi lekami.

Jeżeli czeka cię operacja, odstaw suplementy z kwasami omega-3 i uprzedź chirurga, że wcześniej je stosowałaś. Mogą one bowiem zwiększać ryzyko krwawienia.

Na suplementy z kwasami omega-3 muszą uważać również chorzy na cukrzycę lub schizofrenię. Ich organizmy mogą nie być w stanie zmienić kwasu linolenowego na kwasy EPA i DHA.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka