Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc i prostaty
Pistacje nie tylko znakomicie smakują, ale zawierają również mnóstwo składników odżywczych, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe oraz pozytywnie wpływają na serce i oczy. Okazuje się, że jedzenie pistacji może mniejszać ryzyko groźnychy nowotworów.
1. Co znajdziemy w pistacjach?
Pistacje są bogate w błonnik - jedna porcja zawiera więcej tego składnika niż pół szklanki brokułów. Są również znakomitym źródłem białka i potasu, zawierają też magnez, miedź i fosfor. Co więcej, są świetnym źródłem gamma-tokoferolu – jednej z form witaminy E, która ma chronić przed rakiem płuc i prostaty.
Pistacje to najbogatsze źródło fitosteroli – związków podobnych do cholesterolu. Znajdują się one w roślinach i wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Są również bogate w argininę, która wspiera prawidłowe ukrwienie organizmu. To także najbogatsze spośród wszystkich orzechów źródło luteiny, świetnej dla zdrowia oczu.
2. Jak pistacje chronią przed nowotworem?
Według danych zaprezentowanych na konferencji dotyczącej zapobiegania nowotworom w Houston, spożywanie garści pistacji dziennie związane jest z ochroną przed rakiem płuc. Naukowcy są zdania, że witamina E ma działanie ochronne przed niektórymi rodzajami raka, a większe dawki gamma-tokoferolu mogą zmniejszać ryzyko raka płuc.
Po sześciu tygodniach badań naukowcy odkryli, że osoby, które jadły pistacje, miały znacznie wyższy poziom witaminy E oraz gamma-tokoferolu niż grupa kontrolna, która nie spożywała tych orzechów.
Zwiększenie dawki gamma-tokoferolu w organizmie może obniżać ryzyko nie tylko raka płuc, ale również innych rodzajów nowotworu, np. raka prostaty.
Eksperci podkreślają, że pistacje to jedne z tych orzechów, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia – 50g dziennie zmniejsza ryzyko raka płuc bez znacznych zmian w BMI. Czyli nie przytyjemy. Inne dobre źródła bogate w gamma-tokoferol to orzechy ziemne oraz włoskie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl