Trwa ładowanie...

Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc i prostaty

Pistacje nie tylko znakomicie smakują, ale zawierają również mnóstwo składników odżywczych, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe oraz pozytywnie wpływają na serce i oczy. Okazuje się, że jedzenie pistacji może mniejszać ryzyko groźnychy nowotworów.

spis treści

1. Co znajdziemy w pistacjach?

Pistacje są bogate w błonnik - jedna porcja zawiera więcej tego składnika niż pół szklanki brokułów. Są również znakomitym źródłem białka i potasu, zawierają też magnez, miedź i fosfor. Co więcej, są świetnym źródłem gamma-tokoferolu – jednej z form witaminy E, która ma chronić przed rakiem płuc i prostaty.

Zobacz film: "Fakty o zdrowiu - Witamina E zmniejsza guzy nowotworowe"

Właściwości pistacji
Właściwości pistacji [5 zdjęć]

Orzechy to popularna przekąska i składnik głównych dań. Jeśli lubisz [orzechy](http://Orzechy to popularna

zobacz galerię

Pistacje to najbogatsze źródło fitosteroli – związków podobnych do cholesterolu. Znajdują się one w roślinach i wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Są również bogate w argininę, która wspiera prawidłowe ukrwienie organizmu. To także najbogatsze spośród wszystkich orzechów źródło luteiny, świetnej dla zdrowia oczu.

2. Jak pistacje chronią przed nowotworem?

Według danych zaprezentowanych na konferencji dotyczącej zapobiegania nowotworom w Houston, spożywanie garści pistacji dziennie związane jest z ochroną przed rakiem płuc. Naukowcy są zdania, że witamina E ma działanie ochronne przed niektórymi rodzajami raka, a większe dawki gamma-tokoferolu mogą zmniejszać ryzyko raka płuc.

Po sześciu tygodniach badań naukowcy odkryli, że osoby, które jadły pistacje, miały znacznie wyższy poziom witaminy E oraz gamma-tokoferolu niż grupa kontrolna, która nie spożywała tych orzechów.

Zwiększenie dawki gamma-tokoferolu w organizmie może obniżać ryzyko nie tylko raka płuc, ale również innych rodzajów nowotworu, np. raka prostaty.

Eksperci podkreślają, że pistacje to jedne z tych orzechów, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia – 50g dziennie zmniejsza ryzyko raka płuc bez znacznych zmian w BMI. Czyli nie przytyjemy. Inne dobre źródła bogate w gamma-tokoferol to orzechy ziemne oraz włoskie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mgr Monika Konieczna
Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc i prostaty
Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc i prostaty (Zdjęcie pistacji / Shutterstock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.