Trwa ładowanie...

Jedzenie zaledwie pół jajka dziennie zwiększa ryzyko śmierci o 7 proc.? Zaskakujące wnioski z badań

Zaskakujące wyniki badań dotyczące jajek
Zaskakujące wyniki badań dotyczące jajek (Getty Images)

Naukowcy odkryli, że jedzenie zaledwie połowy jajka dziennie zwiększa prawdopodobieństwo śmierci o 7 proc. Są przekonani, że przyczyną jest wysoki poziom tłuszczu i cholesterolu w jajach. Zalecają, aby zrezygnować z jajek i wybrać ich zdrowsze substytuty lub ograniczyć spożycie żółtek.

spis treści

1. Niebezpieczeństwo związane z jajkami

Dzięki nowym badaniom chińscy naukowcy odkryli, że zjedzenie zaledwie połowy całego jajka - w tym żółtka i białka - zwiększa prawdopodobieństwo śmierci o 7 proc.

Ryzyko to wzrasta o kolejne 7 proc. wraz z kolejną połówką jajka dziennie. Osoba jedząca jedno jajko dziennie ma zatem o 14 proc. większe ryzyko śmierci niż osoba, która jajka nie spożywa.

Zobacz film: "5 objawów nadciśnienia, które trudno rozpoznać"

Zdaniem naukowców winny jest wysoki poziom tłuszczu i cholesterolu w jajach, dlatego zalecają jedzenie samych białek lub wybór zdrowszych substytutów jaj. Zastąpienie ich równoważną ilością orzechów lub roślin strączkowych zmniejsza śmiertelność nawet o jedną trzecią. Podobny efekt wykazał drób czy produkty mleczne.

Zaskakujące wyniki badań dotyczące jajek
Zaskakujące wyniki badań dotyczące jajek (Getty Images)

2. Szczegóły badań

Naukowcy przeprowadzili badania na pół milionie Amerykanów w latach 1995-1996 i obserwowali ich przez 16 lat. W specjalnym kwestionariuszu zapytali uczestników, ile cholesterolu spożywali w swojej diecie oprócz tego pochodzącego z jajek i odkryli, że dodatkowe 300 miligramów cholesterolu dziennie zwiększa o 19 proc. ryzyko śmierci w ciągu następnych 16 lat. Dane z tego badania, opublikowane w PLOS ONE, pokazują, że 129,328 osób, które brało udział w badaniu, zmarło.

Jak powiedział współautor badań, profesor Yu Zhang z Uniwersytetu Zhejiang:

"W tym badaniu spożycie jaj i cholesterolu wiązało się z występowaniem chorób układu krążenia i śmiertelnością z powodu raka. Zgony z powodu raka i chorób układu krążenia wzrosły odpowiednio o 24 i 16 proc. Zwiększona śmiertelność związana ze spożyciem jaj w dużej mierze związana była ze zbyt dużą ilością cholesterolu zawartą w tym produkcie".

O ile w białku średniej wielkości jaja kurzego nie ma cholesterolu, o tyle w żółtku jest go około 186 mg. Cholesterol może gromadzić się w tętnicach, prowadząc do zakrzepów krwi, tamujących dopływ krwi, nie rzadko wywołując udar lub chorobę serca.

"Nasze odkrycia sugerują ograniczenie spożycia cholesterolu i zastępowanie całych jaj białkami jaj lub innymi alternatywnymi źródłami białka w celu poprawy układu krążenia i cieszenia się długim życiem" - twierdzą autorzy.

3. Jaka jest bezpieczna ilość jajek?

Odkrycie chińskich naukowców stoi w sprzeczności ze stanowiskiem NHS, które twierdzi, że jajka mogą być częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Oprócz tego, że są źródłem białka, zawierają również witaminy i minerały. Mówi się, że nie ma zalecanego limitu liczby jajek, które ludzie powinni jeść, ale należy przyrządzać je bez dodawania soli lub tłuszczu. Smażenie może zwiększyć zawartość tłuszczu o około 50 procent.

"Te badania pozwalają przyjrzeć się związkom między tym, co ludzie jedli w przeszłości, a tym, co sprawia, że chorują i na co umierają w przyszłości" - mówi dr Ada Garcia, wykładowca na wydziale żywienia zdrowia publicznego na Uniwersytecie w Glasgow, który nie był zaangażowany w badania.

"Autorzy bardzo ostrożnie przeanalizowali dane i wzięli pod uwagę wiele aspektów, które także wpływają na wyniki i mogą je zniekształcać. Badanie wykazało, że osoby na emeryturze, które zjadły więcej jajek, mają siedmiokrotnie większe ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych" - tłumaczy Garcia.

Naukowiec krytykuje jednak metodologię i wnioski chińskiego zespołu.

"Nadwaga lub otyłość, palenie lub spożywanie zbyt dużej ilości alkoholu oraz brak aktywności fizycznej to znacznie ważniejsze czynniki, które należy wziąć pod uwagę w profilaktyce chorób przewlekłych i związanych z nimi zgonów, a niżeli spożywanie jajek" - mówi Garcia.

"Wnioski płynące z tego badania są przesadzone. Obwinianie samych jajek za zwiększone ryzyko chorób układu krążenia jest uproszczonym i redukcjonistycznym podejściem do koncepcji diety i zapobiegania chorobom" - podsumowuje naukowiec.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze