Jeść czy wyrzucać? Eksperci nie mają wątpliwości
Arbuz cieszy się ogromną popularnością, szczególnie latem. Jest smaczny, zdrowy, a do tego doskonale nawadnia. Jedyną wadą wydają się być czarne pestki, więc wiele osób je wypluwa lub decyduje się na bezpestkowe odmiany. Badania ujawniają, czy warto.
W tym artykule:
Nasiona arbuza
Niektórzy obawiają się, że połknięcie pestek arbuza jest szkodliwe. Absolutnie nie. Dietetyk Lauren Manaker przekonuje, że ziarenka są nie tylko bezpieczne, ale także bogate w składniki odżywcze.
- Nasiona arbuza są naturalnym źródłem manganu, fosforu, potasu, białka, kwasu foliowego, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza i cynku – stwierdził Manaker.
Pałaszowanie arbuza razem z pestkami ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu i układu nerwowego, dzięki obecności manganu. Z kolei fosfor przyczynia się do poprawy trawienia oraz pomaga utrzymać zdrowe kości.
Znajdziemy w nich również składniki odżywcze o działaniu przeciwutleniającym. Zadbają o dobre samopoczucie i pomogą zapobiegać wielu chorobom oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Składniki odżywcze w czarnych pestkach
Pestki arbuza mogą także przyczynić się do łagodzenia obolałych mięśni i poprawić stan naszej skóry. Magnez zawarty w nasionach odgrywa kluczową rolę utrzymaniu stabilnego ciśnienia krwi, dodaje energii i poprawia funkcjonowanie nerwów.
Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu. Błonnik pozytywnie wpływa na funkcje jelit.
Następnym razem nie wypluwaj pestek, zarówno czarne, jak i białe nasiona są bardzo zdrowe. Te pełne i dojrzałe możesz posadzić lub zebrać, by przygotować zdrową przekąskę. Prażone pestki arbuza w smaku przypominają pestki dyni.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.