2 z 7Jabłka
"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie" – w znanym powiedzeniu tkwi mnóstwo prawdy, bo jabłka to jedne z najzdrowszych owoców. Sięgając po nie, należy pamiętać, że najważniejsze składniki kryją się w skórce. To właśnie tu znajdują się ogromne ilości pektyn, które oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Jabłka powinny jeść zwłaszcza osoby palące papierosy. Pektyny regulują również florę bakteryjną jelit, zapobiegają miażdżycy, zaparciom i chronią przed zawałem. Są doskonałym źródłem błonnika.
Zawierają też witaminę C, która doskonale wzmacnia odporność. W występujących w owocach minerałach znajduje się potas oraz żelazo. Zapobiegają anemii, są wykorzystywane jako naturalne lekarstwo na bóle stawów, wykazują działanie moczopędne, dzięki czemu zmniejszają obrzęki nóg. W dodatku to bardzo niskokaloryczne owoce – 100 gramów pokrojonego w plasterki jabłka zawier 50 kcal.