3 z 7Brukselka
Najsmaczniejsza jest ta mała, o sprężystych liściach. Sadzi się ją wiosną, aby dojrzała właśnie na jesień. Ma tyle samo zwolenników zachwycających się jej smakiem, co przeciwników deklarujących, że nie zjedzą jej za żadne skarby świata. Jest wykorzystywana do sałatek, jako dodatek do tart, makaronu, dobrze smakuje w połączeniu z migdałami, a także skropiona oliwą z oliwek i posypana parmezanem.
Brukselka to bardzo zdrowe warzywo, które powinieneś umieścić w swoim jesienno-zimowym menu. Po pierwsze, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, skutecznie zwalcza różnego rodzaju stany zapalne w organizmie, a do tego ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczne – 100 g brukselki to zaledwie 40 kcal. Zielone kulki są również pełne błonnika, dlatego to warzywo powinny pokochać osoby chcące pozbyć się kilku zbędnych kilogramów.
Ze względu na zawartość kwasu foliowego warzywo jest polecane w szczególności kobietom planującym dziecko. To prawdziwa skarbnica witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu zamienianego w organizmie na witaminę A. Ponadto znajdziesz w niej sód, potas, żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez oraz mangan.