6 z 7Cynamon
Jest uważany za najstarszą przyprawę świata. Zarówno jego smak, jak i zapach najczęściej kojarzony jest z jesienią – słodkie ciasteczka, pierniki, grzane wino – jesień pachnie cynamonem. Jeśli jeszcze nie wykorzystywałeś właściwości tej przyprawy, powinieneś zacząć jak najszybciej. Cynamon dodawany do potraw nie tylko podnosi walory smakowe dania, ale przede wszystkim wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie.
Jest źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii, zawiera również magnez, wapń i żelazo. Cynamon wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego jest polecany osobom, u których zdiagnozowano kandydozę. Działanie antybakteryjne przyprawy wykorzystywane jest podczas przeziębienia oraz w walce z problemami skórnymi, np. trądzikiem. Działa odprężająco.
W dawnej medycynie naturalnej herbatę z cynamonem polecano jako doskonałe źródło energii i sekret długowieczności. Azjaci uważali, że jest lekarstwem na wzdęcia czy bolesne miesiączki. Niewiele osób wie, że cynamon to również afrodyzjak.