Trwa ładowanie...

Jest rakotwórcze, prowadzi do udaru. Wystarczy 50 g dziennie

Avatar placeholder
02.06.2023 13:47
Według najnowszych doniesień naukowców, spożywanie dwóch rodzajów mięsa może zwiększać ryzyko udaru o 14 procent
Według najnowszych doniesień naukowców, spożywanie dwóch rodzajów mięsa może zwiększać ryzyko udaru o 14 procent (Getty Images)

Nie możesz obyć się bez mięsa? Uważaj. Kolejne analizy naukowe dowodzą, że niektóre jego rodzaje są odgromnym zagrożeniem dla zdrowia. Jaki rodzaj jest najgorszy?

spis treści

1. Tego mięsa unikaj

Naukowcy przez wiele lat analizowali wpływ diety na zdrowie, a teraz dowodzą, że dieta bogata w niektóre produkty mięsne może mieć negatywne skutki dla układu sercowo-naczyniowego.

Jak wyjaśnia dr Shireen Kassam, założycielki Plant-Based Health Professionals UK, głównym pokarmem, który może powodować skłonność do udaru, jest mięso, a konkretnie to przetworzone i czerwone.

Potwierdzają to badania opublikowane w "European Heart Journal", w których wzięło udział ponad 400 tys. uczestników z dziewięciu krajów. W badaniu zidentyfikowano żywność związaną z ryzykiem zarówno udaru niedokrwiennego, jak i krwotocznego.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Okazało się, że spożywanie zaledwie 50 gramów czerwonego i przetworzonego mięsa dziennie wiązało się z 14-proc. wzrostem ryzyka udaru niedokrwiennego.

Naukowcy tłumaczą, że przetworzone i czerwone mięso może zwiększać ryzyko udaru z kilku powodów.

Przede wszystkim przetworzone mięso, takie jak wędliny, kiełbasy czy szynki, często zawiera duże ilości soli, konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych dodatków chemicznych.

Te substancje mogą negatywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniając się do wzrostu ciśnienia krwi i pogarszając zdrowie naczyń krwionośnych i serca.

Dodatkowo, podczas przetwarzania mięsa mogą powstawać substancje rakotwórcze, takie jak nitrozaminy i heterocykliczne aminy, które powstają w wyniku podgrzewania i długotrwałego smażenia mięsa w wysokich temperaturach. Te substancje mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych i zwiększać ryzyko wystąpienia udaru.

Ważne jest również to, że przetworzone mięso często jest bogate w nasycone tłuszcze i cholesterol, które mogą prowadzić do zwiększenia stężenia złego cholesterolu (LDL) we krwi, co przyczynia się do tworzenia się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. To z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia udaru.

Warto pamiętać, że choć czerwone mięso może być cennym źródłem składników odżywczych, zaleca się spożywanie go umiarkowanie i równoważenie z dietą bogatą w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i zdrowe źródła białka, takie jak ryby czy roślinne źródła białka. Ważne jest również wybieranie chudych części mięsa i unikanie przetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak wędliny i kiełbasy.

2. Jakie są objawy udaru?

Na udar mózgu wskazują takie objawy, jak:

  • nagły, silny ból głowy,
  • zaburzenia mowy, mowa niewyraźna, bełkotliwa, niespójna, trudności w rozumieniu mowy,
  • zaburzenia symetrii twarzy, opadanie kącika ust, opadanie powieki,
  • zaburzenia widzenia, podwójne widzenie, niewyraźne widzenie, jednostronna utrata wzroku,
  • zaburzenia równowagi, problemy z koordynacją, kłopot z poruszaniem się.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze