Jogurtowy mix
Taki posiłek to prawdziwy sprzymierzeniec jelit. Obecne w jogurcie bakterie kwasu mlekowego oraz błonnik zawarty w suszonych owocach pobudzi do pracy nawet najbardziej leniwy układ pokarmowy. Co prawda suszone owoce są dość kaloryczne i zawierają dużo cukru, ale w umiarkowanych ilościach mogą pojawić się nawet w diecie odchudzającej. Suszone śliwki hamują bowiem wchłanianie cholesterolu i przyśpieszają spalanie tłuszczu. Z kolei suszone jabłka służą urodzie. Dzięki sporej zawartości wolnych rodników oraz witamin z grupy B poprawiają kondycję skóry, paznokci i włosów.
Składniki
- 50 dag suszonych jabłek i śliwek,
- 35 dag cukru,
- duży jogurt,
- cynamon,
- cukier waniliowy.
Sposób przygotowania
Cukier rozpuścić w trzech szklankach wody i zagotować na syrop. Suszone owoce umyć i gotować w gorącym syropie, aż zmiękną. Przełożyć do salaterek, wystudzić i zalać zimnym jogurtem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 276,30 kcal |
Białka | 17,62 g |
Tłuszcze | 8,22 g |
Cholesterol | 32,00 mg |
Węglowodany | 34,28 g |
Błonnik | 1,40 g |
Witamina C | 5,36 mg |
Witamina A | 89,70 µg |
Komentarz
Z takiej przekąski na pewno skorzystają osoby pracujące umysłowo, gdyż obecne w niej węglowodany proste są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Duża dawka wapnia, fosforu i boru wzmacnia kości co jest szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży oraz chorych na osteoporozę.