Trwa ładowanie...

Już pół filiżanki kawy dziennie pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia

 Katarzyna Krupka
08.02.2022 14:30
Płatna współpraca z marką PAP
Już pół filiżanki kawy dziennie pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia
Już pół filiżanki kawy dziennie pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia (Getty Images)

Wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie wyjazały, że kawa wpływa pozytywnie na pracę serce i układu krążenia. Naukowcy uważają, że najlepsze efekty otrzymamy, pijąc od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie.

spis treści

1. Kawa pozytywnie wpływa na serce

Badania wykazały, że wśród osób spożywających kawę w umiarkowanych ilościach generalne ryzyko śmierci było o 12 proc. niższe w porównaniu z osobami, które wcale nie piją kawy. Ryzyko zgonu z powodu problemów sercowo-naczyniowych o 17 proc. niższe, a ryzyko udaru o 21 proc. niższe – poinformował Uniwersytet Semmelweisa, powołując się na swoją doktorantkę Judit Simon, która była główną autorką badania.

W trakcie badań rezonansem magnetycznych sprawdzono, czy regularne spożywanie kawy ma wpływ na strukturę i pracę serca. Stwierdzono, że regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach jest korzystne dla serca i ma odwracalny wpływ na zmiany w tym organie wynikające z wieku – zaznaczył dyrektor Kliniki Obrazowania Medycznego na Uniwersytecie Semmelweisa Pal Maurovich-Horvat.

W badaniu uwzględniono dane prawie pół miliona osób, co daje jego wynikom dużą siłę statystyczną. Steffen Petersen z Queen Mary University, który był koordynatorem badań, zaznaczył, że są to jak dotychczas najobszerniejsze badania dotyczące wpływu picia kawy na pracę serca i układu krążenia.

Zobacz film: "4 filiżanki kawy – idealna dzienna dawka?"

2. Czy kawa instant jest zdrowa?

Stypendystka Queen Mary University Zahra Raisi-Estabragh podkreśliła, że nie jest przy tym wszystko jedno, jaką kawę się pije. ''O ile stwierdziliśmy zależność między spożywaniem umiarkowanych ilości kawy mielonej a spadkiem ryzyka zgonu, o tyle nie zauważyliśmy tego u osób pijących regularnie kawę instant. Przyczyny należy prawdopodobnie upatrywać w sposobie przetwarzania obu typów kawy, bo można w nich znaleźć inne substancje chemiczne''- zaznaczyła.

Maurovich-Pal zwrócił też uwagę, że wśród osób pijących więcej niż trzy filiżanki dziennie nie stwierdzono wymienionych powyżej pozytywnych zależności, choć jednocześnie nie było też zależności negatywnych.

W badaniu wykorzystano dane z brytyjskiego UK Biobanku dotyczące niemal 469 tys. osób, które na początku badania nie cierpiały na choroby serca i układu krążenia. Badanie trwało 11 lat.

źródło: PAP

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Płatna współpraca z marką PAP
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze