6 z 9Niskokaloryczny i bogaty w witaminy
Jest o 30 proc. mniej kaloryczny niż kakao. Zawiera za to trzy razy więcej wapnia i aż siedem razy mniej tłuszczu.
Ma za to ogromne ilości dobroczynnych składników takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, selen, sód, bar, miedź i mangan. Znajdziemy w nim także śladowe ilości żelaza, witaminę A, D, E oraz te z grupy B, łącznie z ważną dla wegan witaminą B12.
Jest też źródłem potrzebnego do szybszej przemiany materii błonnika. Jeden kubek napoju przyrządzonego z karobu to aż 11 g błonnika. Taka sama ilość napoju z kakao zawiera tylko 5 g tego składnika. Wystarczy zatem szklanka tego napoju dziennie, aby praca jelit wskoczyła na najwyższe obroty.
Karob, dzięki swoim zagęszczającym właściwościom, ułatwia wypróżnianie. Chroni jednocześnie ściany jelit przed nowotworami. Jego stosowanie jest wskazane w leczeniu schorzeń żołądka, jelit (w tym biegunki) zarówno u dzieci, jak i dorosłych.