Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 14.03.2017 16:37
Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem
Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem

Porcja takiego dania dostarcza zaledwie ok. 180 kcal. Może zatem stanowić ciepłą kolację w diecie odchudzającej i to nawet dla wegetarian. Kalafior bywa nazywany „kwiatem witamin”, gdyż zawiera witaminy K, B1, B6, E, P i C. W jego skład wchodzą także liczne mikroelementy takie jak: wapń, żelazo, cynk, fluor i sód. Powyższa potrawa jest wskazana w leczeniu i profilaktyce chorób nowotworowych. Takie antyrakowe działanie wykazuje obecny w kalafiorze sulforan, czyli związek pobudzający produkcję enzymów zwalczających raka!

Składnik

  • 1 kalafior,

  • ½ strąka papryki,

  • 1 cebulka,

  • sól, pieprz biały,

  • 1 łyżeczka oleju.

Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Kalafior oczyścić, umyć, osączyć i ugotować. Paprykę i cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i poddusić. Powstałym sosem polać kalafior i posypać go posiekaną zieleniną. Potrawa jest lekkostrawna.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie109,70 kcal
Białko5,80 g
Tłuszcz5,75 g
Cholesterol0,00 mg
Węglowodany15,03 g
Błonnik6,23 g
Witamina C211,50 mg
Witamina A268,50 µg

Komentarz

Dodatkowym atutem tego dania jest papryka. Szczególnie czerwona odmiana papryki ma dobroczynny wpływ na naszą cerę a to dzięki obecności wit C, rutyny i beta-karotenu, które pomagają w walce ze zmarszczkami i kruchymi naczynkami krwionośnymi a także poprawiają koloryt skóry.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze