Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem
Porcja takiego dania dostarcza zaledwie ok. 180 kcal. Może zatem stanowić ciepłą kolację w diecie odchudzającej i to nawet dla wegetarian. Kalafior bywa nazywany „kwiatem witamin”, gdyż zawiera witaminy K, B1, B6, E, P i C. W jego skład wchodzą także liczne mikroelementy takie jak: wapń, żelazo, cynk, fluor i sód. Powyższa potrawa jest wskazana w leczeniu i profilaktyce chorób nowotworowych. Takie antyrakowe działanie wykazuje obecny w kalafiorze sulforan, czyli związek pobudzający produkcję enzymów zwalczających raka!
Składnik
- 1 kalafior,
- ½ strąka papryki,
- 1 cebulka,
- sól, pieprz biały,
- 1 łyżeczka oleju.
Sposób przygotowania
Kalafior oczyścić, umyć, osączyć i ugotować. Paprykę i cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i poddusić. Powstałym sosem polać kalafior i posypać go posiekaną zieleniną. Potrawa jest lekkostrawna.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 109,70 kcal |
Białko | 5,80 g |
Tłuszcz | 5,75 g |
Cholesterol | 0,00 mg |
Węglowodany | 15,03 g |
Błonnik | 6,23 g |
Witamina C | 211,50 mg |
Witamina A | 268,50 µg |
Komentarz
Dodatkowym atutem tego dania jest papryka. Szczególnie czerwona odmiana papryki ma dobroczynny wpływ na naszą cerę a to dzięki obecności wit C, rutyny i beta-karotenu, które pomagają w walce ze zmarszczkami i kruchymi naczynkami krwionośnymi a także poprawiają koloryt skóry.