Kalorie w pieczarkach - właściwości, kaloryczność, kaloryczność dań
Pieczarki są bardzo popularne w kuchni. Dzięki temu, że pieczarki są ogólnodostępne i tanie są powszechnie wykorzystywane w kuchni i często zastępują leśne grzyby. Pieczarki mają mało kalorii, jednak różne dania, których składnikiem są pieczarki mają już dużo więcej kalorii. Kalorie w daniach z pieczarkami zależą przede wszystkim od pozostałych składników. Pieczarki są natomiast źródłem smaku i aromatu.
1. Kalorie w pieczarkach - właściwości
Pieczarki są mało kaloryczne. Zawierają natomiast błonnik, który pomoże nam stracić na wadze. Błonnik zawarty w pieczarkach wspomoże również pracę jelit, ureguluje poziom glukozy w organizmie i sprawi, że będziemy się czuć syci.
Pieczarki mają również mała zawartość sodu.
Niskokaloryczne pieczarki są natomiast źródłem potasu, dzięki któremu łatwiej zachować równowagę elektrolitową w naszym organizmie.
Potas sprawi również, że mięśnie, serce i mózg będą lepiej pracować. Niedobory potasu objawiają się między innymi zmęczeniem i drażliwością.
2. Kalorie w pieczarkach - kaloryczność
Surowe pieczarki mają bardzo mało kalorii. W 100 g pieczarki zawierają jedynie 17 kalorii. Jeśli lubimy duszone pieczarki możemy śmiało je przygotowywać również na diecie, ponieważ zawierają tylko 38 kalorii w 100 g produktu.
W kuchni często wykorzystuje się również pieczarki suszone. Mają one dużo intensywniejszy aromat, ale też więcej kalorii. W tej postaci pieczarki mają już 296 kalorii.
Pieczarki smażone są niestety również dużo bardziej kaloryczne i zawierają 246 kalorii w 100 g.
Marynowane pieczarki są również często wykorzystywane w kuchni do przygotowania pysznych sałatek. Zamarynowane pieczarki mają również niewiele kalorii. Zawartość w kalorii w marynowanych pieczarkach to 41 kalorii.
3. Kalorie w pieczarkach - kaloryczność dań
Pieczarki są popularnym składnikiem wielu dań. Pieczarki można znaleźć w sałatkach, zupach, sosach, gulaszach, czy też różnego rodzaju farszach.
Pieczarki mogą być składnikiem jajecznicy. Jajecznica z pieczarkami na śniadanie zawiera niewiele kalorii, bo jedynie 67 kalorii w 100 g.
Wiele osób na śniadanie lubi sobie również przygotować jajecznicę na boczku z cebulką i pieczarkami. Niestety mała ilość kalorii w pieczarkach niewiele tutaj zmienia.
Kalorie pochodzące z boczku sprawią, że kalorie jajecznicy z pieczarkami poszybują w górę. W 100 g tak przygotowanej jajecznicy może być nawet 193 kalorie.
Pieczarki mogą również posłużyć jako główny składnik farszu. Pieczarkami można wypełnić np. gołąbki. Warto sięgnąć po to danie, ponieważ gołąbki z pieczarkami będą zawierać niewiele, bo tylko 66 kalorii.
Pieczarki mogą stać się również bazą farszu do krokietów. Jednak smażenie krokietów na oleju sprawia, że wraz z farszem z pieczarek będą one miał aż 180 kalorii.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Czy 3-latek może jeść pieczarki? - odpowiada lek. Krzysztof Szmyt
- Czy pieczarki mają jakąś wartość odżywczą? - odpowiada lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy pieczarki są godnym źródłem białka? - odpowiada dr Krystyna Pogoń
Pieczarki są częstym składnikiem zapiekanek. Aromat pieczarek, w szczególności tych przesmażonych lub uduszonych sprawia, że często dodajemy je do naszych ulubionych przepisów.
Uważajmy jednak na kalorie. Dla przykładu 100 g zapiekanki makaronowej z pieczarkami to aż 249 kalorii w 100 g natomiast zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem żółtym ma już tylko 100 kalorii w 100 g gotowego produktu.