Trwa ładowanie...

Kalorie w pieczarkach - właściwości, kaloryczność, kaloryczność dań

Pieczarki są bardzo popularne w kuchni. Dzięki temu, że pieczarki są ogólnodostępne i tanie są powszechnie wykorzystywane w kuchni i często zastępują leśne grzyby. Pieczarki mają mało kalorii, jednak różne dania, których składnikiem są pieczarki mają już dużo więcej kalorii. Kalorie w daniach z pieczarkami zależą przede wszystkim od pozostałych składników. Pieczarki są natomiast źródłem smaku i aromatu.

Zobacz film: "Cenne właściwości pieczarek -wprowadź je do diety"

spis treści

1. Kalorie w pieczarkach - właściwości

Pieczarki są mało kaloryczne. Zawierają natomiast błonnik, który pomoże nam stracić na wadze. Błonnik zawarty w pieczarkach wspomoże również pracę jelit, ureguluje poziom glukozy w organizmie i sprawi, że będziemy się czuć syci.

Pieczarki mają również mała zawartość sodu.

Niskokaloryczne pieczarki są natomiast źródłem potasu, dzięki któremu łatwiej zachować równowagę elektrolitową w naszym organizmie.

Potas sprawi również, że mięśnie, serce i mózg będą lepiej pracować. Niedobory potasu objawiają się między innymi zmęczeniem i drażliwością.

Pieczarki mają mało kalorii i dużo smaku i aromatu
Pieczarki mają mało kalorii i dużo smaku i aromatu (123rf)

2. Kalorie w pieczarkach - kaloryczność

Surowe pieczarki mają bardzo mało kalorii. W 100 g pieczarki zawierają jedynie 17 kalorii. Jeśli lubimy duszone pieczarki możemy śmiało je przygotowywać również na diecie, ponieważ zawierają tylko 38 kalorii w 100 g produktu.

W kuchni często wykorzystuje się również pieczarki suszone. Mają one dużo intensywniejszy aromat, ale też więcej kalorii. W tej postaci pieczarki mają już 296 kalorii.

Pieczarki smażone są niestety również dużo bardziej kaloryczne i zawierają 246 kalorii w 100 g.

Marynowane pieczarki są również często wykorzystywane w kuchni do przygotowania pysznych sałatek. Zamarynowane pieczarki mają również niewiele kalorii. Zawartość w kalorii w marynowanych pieczarkach to 41 kalorii.

3. Kalorie w pieczarkach - kaloryczność dań

Pieczarki są popularnym składnikiem wielu dań. Pieczarki można znaleźć w sałatkach, zupach, sosach, gulaszach, czy też różnego rodzaju farszach.

Pieczarki – dlaczego warto je jeść?
Pieczarki – dlaczego warto je jeść? [6 zdjęć]

Pieczarka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Jest łatwo dostępny, pyszny i przede wszystkim...

zobacz galerię

Pieczarki mogą być składnikiem jajecznicy. Jajecznica z pieczarkami na śniadanie zawiera niewiele kalorii, bo jedynie 67 kalorii w 100 g.

Wiele osób na śniadanie lubi sobie również przygotować jajecznicę na boczku z cebulką i pieczarkami. Niestety mała ilość kalorii w pieczarkach niewiele tutaj zmienia.

Kalorie pochodzące z boczku sprawią, że kalorie jajecznicy z pieczarkami poszybują w górę. W 100 g tak przygotowanej jajecznicy może być nawet 193 kalorie.

Pieczarki mogą również posłużyć jako główny składnik farszu. Pieczarkami można wypełnić np. gołąbki. Warto sięgnąć po to danie, ponieważ gołąbki z pieczarkami będą zawierać niewiele, bo tylko 66 kalorii.

Pieczarki mogą stać się również bazą farszu do krokietów. Jednak smażenie krokietów na oleju sprawia, że wraz z farszem z pieczarek będą one miał aż 180 kalorii.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Pieczarki są częstym składnikiem zapiekanek. Aromat pieczarek, w szczególności tych przesmażonych lub uduszonych sprawia, że często dodajemy je do naszych ulubionych przepisów.

Uważajmy jednak na kalorie. Dla przykładu 100 g zapiekanki makaronowej z pieczarkami to aż 249 kalorii w 100 g natomiast zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serem żółtym ma już tylko 100 kalorii w 100 g gotowego produktu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.