6 z 7Czy kapusta włoska jest ciężkostrawna?
We włoskiej kapuście znajduje się również witamina K, która pomaga na krzepliwość krwi. Okłady że świeżych liści wykorzystuje się przy zapaleniach stawów, krwawych wylewach pod skórę, a także zwichnięciach. W Polsce panuje przekonanie, że kapusta jest ciężkostrawnym warzywem wywołującym wzdęcia i gazy. Wystarczy dodać do niej kminek lub majeranek, aby raz na zawsze zapomnieć o tych dolegliwościach.
Tak naprawdę najczęściej szkodzimy sobie sami. Dodając kapustę do dań mięsnych, takich jak gołąbki czy zasmażaną do golonki - sami czynimy ją ciężkostrawną. Świeża kapusta dodawana do sałatki czy kanapek wyścieli błonę śluzową przewodu pokarmowego substancjami kleistymi, które przyniosą ulgę np. przy zgadze czy uczuciu pieczenia w żołądku.