Kardiolożka zdradza pięć produktów, które uchronią cię przed zawałem
1 z 8Prowadzi do miażdżycy, zawału i udaru mózgu
Dr Elizabeth Klodas to kardiolog, która wykształcenie zdobywała w Mayo Clinic oraz na Uniwersytecie Johna Hopkinsa.
Jest też autorką książki oraz dziesiątek naukowych publikacji. Szczególną uwagę poświęca żywieniu, które może chronić przed rozwojem chorób układu krążenia. Na łamach CNBC zdradziła, jakich produktów jemy za mało, a które mogą być kluczowe dla naszego zdrowia. Przyznała, że łączy je jedno – obecność błonnika, który wiąże cholesterol w układzie pokarmowym i usuwa go z organizmu, zanim przedostanie się do krążenia.
Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do rozwoju miażdżycy, zwiększając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a także takich incydentów jak zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu.
Badania wskazują, że zaburzenia lipidowe to też większe ryzyko przedwczesnego zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.