Kardynalny błąd. Zmienia suszone grzyby w rakotwórczą truciznę

Suszone grzyby to istotny składnik wielu potraw w polskiej kuchni. Są smaczne i mają sporo właściwości zdrowotnych. Podpowiadamy, co zrobić, aby nie straciły swojego aromatu i wartości?

Jak prawidłowo suszyć grzyby?Jak prawidłowo suszyć grzyby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Po co suszyć grzyby?

Suszone grzyby z powodzeniem można dodawać zarówno do zup, jak i sosów. Proces suszenia wykorzystuje działanie wysokiej temperatury, co umożliwia nie tylko na odparowanie nadmiaru wody, ale także na zachowanie pełni smaku oraz aromatu leśnych smakołyków.

Co istotne, jest to najprostsza, a zarazem najmniej pracochłonna metoda przedłużenia żywotności grzybów. Suszonymi grzybkami warto wzbogacić smak krokietów, pierogów, bigosu, potraw makaronowych czy pieczonych mięs.

Które gatunki grzybów warto suszyć?

Procesowi suszenia najlepiej jest poddawać te gatunki grzybów, które wyposażone są w tzw. suchy kapelusz. Szczególnie poleca się suszyć prawdziwki, podgrzybki brunatne, rydze posiadające charakterystyczną pomarańczową barwę oraz koźlarze, grzybki zaliczane do rodziny borowikowatych.

A co z suszeniem maślaków? Zdaniem doświadczonych zbieraczy grzybów suszenie tego rodzaju grzybów jest możliwe, jednak przed rozpoczęciem procesu suszenia niezbędne jest zdjęcie skórki z maślaków. Pozostawienie skórki może bowiem skutkować problemami gastrycznymi, np. niestrawnością czy bólami brzucha.

Czy grzyby powinno się myć przed suszeniem?

Czy grzyby powinno się myć przed suszeniem? Okazuje się, że nie. W tym przypadku nadmierna wilgotność może doprowadzić do powstania pleśni na grzybkach. Ta z kolei wykazuje działanie rakotwórcze i zmienia smaczny dodatek w niebezpieczną truciznę. Zanim zdecydujemy się na suszenie grzybów, pamiętajmy jednak o dokładnym wyczyszczeniu produktu, a także o przycięciu trzonków.

W przypadku, gdy grzyby są bardzo zanieczyszczone, wskazane jest wytarcie ich przy użyciu czystej, wilgotnej ściereczki. Warto dodać, że suszeniu należy poddawać tylko zdrowe grzybki.

Jak poprawnie suszyć grzyby?

W pierwszej kolejności grzyby należy oczyścić, a następnie pokroić przy użyciu ostrego nożyka. Małe sztuki warto pokroić wzdłuż na połówki, a te duże pociąć na mniejsze kawałki. Do suszenia możemy wykorzystać piekarnik, suszarkę do grzybów lub suszarkę do owoców.

Jeśli korzystamy z piekarnika, suszenie powinno odbywać się w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Suszenie zazwyczaj trwa od kilku do maksymalnie kilkunastu godzin. Po tym czasie grzyby należy przełożyć do szklanych naczyń ze szczelnym zamknięciem, np. do słoików.

Zimne słoiki ponownie wkładamy do piekarnika, a następnie ustawiamy urządzenie na temperaturę 100 stopni Celsjusza. Podgrzewanie nie powinno trwać dłużej niż kwadrans. Dzięki tej metodzie grzyby na dłużej zachowają swój unikalny, przyjemny aromat.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka